Новини от област Стара Загора и България

Почина авторът на романа "Време разделно" акад. Антон Дончев

1327 20/10/2022 11:45 Духовност Личности
Почина авторът на романа Време разделно акад. Антон Дончев
Divident.€U Divident.€U

На 92-годишна възраст почина един от най-значимите творци на съвременна България - писателят акад. Антон Дончев, автор на романа "Време разделно".

Академик Антон Дончев умира на 20 октомври 2022 г. във реанимацията на ВМА София, след прекарано сърдечно заболяване. Тази сутрин паметта му беше почетена с едноминутно мълчание от депутатите в Народното събрание.

Антон Дончев е роден на 14 септември 1930 г. в Бургас, завършва гимназия във ВеликоТърново през 1948 г. и право в Софийския университет през 1953 г. Отказва се от престижния пост на великотърновски съдия и става писател.

Първият му самостоятелен роман „Сказание за времето на Самуила, за Самуил и брата му Арон, за синовете им Радомир и Владислав, за селяка Житан и старейшината Горазд Мъдрия, и за много други хора, живели преди нас“, е публикуван през 1961 г.

Неговата втора книга „Време разделно“, разглеждаща насилствената ислямизация и турцизация, довели до ислямизиране на значителни маси българско християнско население в Родопите през XVІІ в., е написана през 1964 г. само за 41 дни (по свидетелства на самия автор), с този роман писателят става известен.

Романът "Време разделно" е превеждан и издаван в чужбина. Получава номинация в САЩ от фондацията „Джейн и Ървинг Стоун“ за най-добър исторически роман.

Романът е екранизиран през 1987 година в две части с подзаглавия „Заплахата“ и „Насилието“ от режисьора Людмил Стайков. През 2015 г. „Време разделно“ е избран за най-любим филм на българските зрители в „Лачените обувки на българското кино“, мащабно допитване до аудиторията на Българската национална телевизия.

Поклон пред паметта му.

По информация от Уикипедия

Коментари към новината

Още новини от Духовност