Новини от област Стара Загора и България

Патова ситуация в Народното събрание заради избора на председател

2799 20/10/2022 11:42 Политика Власт
Патова ситуация в Народното събрание заради избора на председател
Divident.€U Divident.€U

И на днешното си заседание преди обяд депутатите не успяха да изберат председател на НС. Първи номинация направиха от ГЕРБ - отново Росен Желязков.
"Продължаваме промяната" обявиха, че няма да имат кандидат в името на духа на диалогичността. "Възраждане" останаха зад Петър Петров, а ДПС отново номинираха Йордан Цонев. Социалистите пак настояха НС да се оглави от Кристиян Вигенин. Нито един от кандидатите не успя да събере необходимия брой гласове.

На балотаж отидоха Йордан Цонев и Росен Желязков. Не беше избран нито един от двамата.

Продължаваме промяната" поканиха всички партийни лидери на среща в Народното събрание в 12 часа. Това обявиха Кирил Петков и Асен Василев след поредния неуспешен опит за избор на председател на 48-ото Народно събрание.
"Ако Бойко Борисов реши да дойде - да заповяда. Но нека хората, които седнат на тази маса да могат да взимат решения", заяви Кирил Петков на извънреден брифинг в кулоарите на парламента
Ситуацията е наистина безпрецедентна. Предлагаме публични консултации с лидерите на всички парламентарно представени партии в 12 часа. Ние искаме тези консултации да се излъчват онлайн, за да виждат всички български граждани какво се случва, така ще решим конституционната криза заедно", допълни Асен Василев.

Христо Иванов излезе с ново предложение - депутатите да изберат нещо като служебен председател на Народното събрание.
"В тази патовата ситуация всички трябва да си оттеглят кандидатурите и да търсим вариант, който да не е политически. Да имаме кандидат, който да бъде подкрепен от 240 депутати - служебна фигура, а не политическа. Ще търсим такава формула", заяви съпредседателят на "Демократична България".

 

Коментари към новината

Още новини от Политика