Новини от област Стара Загора и България

Разиграха процес за домашно насилие пред студенти в съдебната палата на Стара Загора

Разиграха процес за домашно насилие пред студенти в съдебната палата на Стара Загора
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Студенти от Тракийския университет присъстваха на симулативен съдебен процес за дсомашно насилие, представен от съдии на Районен съд в Стара Загора.

"Делото" се състоя в Зала 5 на Съдебната палата в Стара Загора, а в ролята на адвокати на обвинението и защитата влязоха колеги съдии от старозагорския Районен съд.

Изградено по действителен случай за домашно насилие, делото бе водено от съдия Неделина Минчева.

"Опитът и професионализмът на председателя на състава и останалите наши колеги, участници в симулативния процес, спомогнаха да се представи атмосферата в съдебната зала по време на реално съдебно заседание. Младите хора имаха възможността да проследят целия ход на делото и сами да се убедят в нелекия процес на вземане на съдебното решение", обясниха след събитието неговите организатори.

Разиграният симулативен съдебен процес, а и самата тема за домашното насилие и противодействието срещу него се оказаха особено интересни на присъстващите. В последвалата дискусия на множество въпроси отговаряха председателят на съда – съдия Милена Колева и съдия Неделина Минчева.

Събитието е първата съвместна инициатива след подписването на Меморандум за сътрудничество в областта на обучението между Тракийски университет и Районен съд – Стара Загора. Целта е да се подобри правната култура на младежите, но събитието в случая имаше и социален аспект, тъй като домашното насилие е все по-често срещано явление в съвременното общество и е важно да има информация за вариантите за защита.

Коментари към новината

Още новини от Закон и ред