Новини от област Стара Загора и България

Д-р Антон Елкин получи наградата „Лекар на годината“ в област Стара Загора

Д-р Антон Елкин получи наградата  Лекар на годината  в област Стара Загора
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Регионалната колегия на Българския лекарски съюз в Стара Загора връчи наградите „Лекар на годината“ на тържествена церемония в залата на хотел "Верея".

Наградените в церемонията Лекар на годината 2022 в Стара ЗагораГолямата награда – „Лекар на годината“ в област Стара Загора получи съдовият хирург от Болница „Тракия“ д-р Антон Елкин.

При инцидента на АМ „Тракия“ с автобус, превозващ деца от Сърбия това лято, той беше един от първите, оказали професионална медицинска помощ на пострадалите при катастрофата край Стара Загора.

Д-р Антон Елкин е завършил Медицинския факултет на Тракийския университет в Стара Загора. Започва кариерата си в УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“ в Стара Загора, а от 2013 година е в екипа на отделението по „Съдова и ендоваскуларна хирургия“ в Болница Тракия.

Д-р Елкин е отдаден на новостите и съвременните тенденции в ендоваскуларната хирургия. Специализира в Германия, Испания, Италия и Холандия.

Наградата „Лекар на годината 2022“ в област Стара Загора д-р Антон Елкин получи от председателя на РК на БЛС д-р Генка Пейчева. Тази вечер той ще бъде отличен и по време на националната церемония "Лекар на годината", организирана от БЛС в София.

Наградата „Лекар на годината“ в категория „Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос за развитието на специалност“ получи ортопед-травматологът доц. д-р Валентин Васев.

Той започва своя дълъг 39-годишен стаж до момента като лекар ординатор в Клиниката по ортопедия и травматология в Стара Загора в началото на 80-те години. Почти 25 години е бил шеф на ортопедията в държавната болница.

От 2000 година е доцент по ортопедия, избран е за „Лекар на годината“ през 2008-ма. Член е на редица авторитетни организации, сред които и Европейската асоциация на ортопедичните дружества. Доказан специалист в България и Европа.

От 2021 година е част от екипа на отделение „Ортопедия и травматология“ в Болница „Тракия“

Наградата „Лекар на годината 2022“ в област Стара Загора в категория „Принос в развитието и прилагането на иновативна медицина и уникални техники“ получи д-р Елена Стайкова, основател на микробиологична, вирусологична и паразитологична лаборатория „Новалаб“.

Д-р Стайкова завършва хуманна медицина в Стара Загора, работи като старши асистент в Катедрата по Микробиология и вирусология в Медицински факултет. От 2010 година е Здравен мениджър, тогава основава и развиващата се иновативна Микробиологична, вирусологична и паразитологична лаборатория „Новалаб“. Зад гърба си има и богат опит във фармацевтичната индустрия. През 2021 година придобива втората си специалност Медицинска паразитология. Уникалното при нейните изследвания е, че с взимането само на един материал се установяват максимално голям брой причинители на заболявания.

Тя е сред иноваторите във високоспециализираните изследвания като едновременно изследва над 15 микробни причинители на инфекции.

Наградата в категория „Ти си нашето бъдеще“ отиде при младия офталмолог д-р Денислав Трошев. Той завършва хуманна медицина в Пловдив през 2017 година, веднага след това започва специализация по Офталмология в катедрата по очни болести в Медицински университет Пловдив. От тази година вече е дипломиран очен лекар.

Младият специалист участва в множество конференции и конгреси в сферата на офталмологията. Специализира в Испания, като за краткия си професионален път им редица научни публикации и изнесени доклади.

Наградата за Стара Загора „Лекар на годината 2022“ в категория „Принос за развитие и утвърждаване на съсловната организация“ получи д-р Цветана Митева.

Нейната кариера започва в края на 60-те години в „Марица-изток” като цехов лекар в рудник „Трояново”. През 1970 г. печели конкурс по клинична ординатура по детски болести и след завършването й с отличен е назначена в Детско вътрешно отделение на старозагорската болница.

От тук започва професионалния й път като лекар педиатър, който продължава 52 години и до днес, от общо 55 години трудов стаж.

Със своя хъс за работа, всеотдайност и ентусиазъм тя издига авторитета на българския лекар.

Фотограф: Димитър Малешков

Коментари към новината

Още новини от Здраве