Новини от област Стара Загора и България

Магдалена Ралчева започна снимките на нов филм по „дивите разкази“ на Хайтов

2317 18/10/2022 14:01 Култура Сцени
Магдалена Ралчева започна снимките на нов филм по  дивите разкази  на Хайтов
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Режисьорът Магдалена Ралчева започна днес снимките на нов български игрален филм по „дивите разкази“ на Хайтов. Първите клапи щракнаха в родопската местност Черешово и в колоритното село Могилица. Филмът е с работно заглавие „Сватба“ и е по едноименния разказ от култовия сборник на Николай Хайтов.

„Стартираме снимките на филма логично в най-красивата българска планина – Родопите , там където винаги са живели героите на Хайтов. Година и половина ни отне подготовката на филма - намирането на подходящи локации, строежа на декор, намирането на животни, на реквизит. На практика последните два месеца с част от екипа живеем там“, каза за Divident.EU Магдалена Ралчева.

Сценарият е на Юрий Дачев, който по думите на Магдалена Ралчева е успял за създаде дълбок и чувствен текст. „Имам удоволствието да познавам Юрий от много години, но в киното това е първата ни среща. И двамата имахме желание да разкажем с езика на киното история, която да може да бъде възприета от всеки и навсякъде по света, далеч от политика, новини, битовизми, история, която всеки би могъл да възприеме от своята гледна точка и културно равнище. Дали ще успеем и дали това ще се случи, предстои да разберем в следващите няколко месеца“, каза Ралчева.

В ролите ще видим Ралица Стоянова, която в „Сватба“ получава втора главна роля след много награждавания „Жените наистина плачат“ на Весела Казакова и Мила Минева.

„Харесах много Ралица още когато за пръв път я видях в „Жените наистина плачат“ и в края на прожекцията бях убедена, че тя е моето момиче за филма, защото напълно отговаря на представите ми за Хайтовата героиня - своенравна, опърничава и решителна. А признанията и наградите, които актрисата получава са доказателство за нейните качества“, посочи Магдалена Ралчева.

Втората главна роля е поверена на младия актьор Радослав Владимиров, за когото Магдалена Ралчева е убедена, че тепърва много ще се говори. Тя вярва, че Владимиров ще бъде новото й откритие за българското кино.

Сред актьорския състав на „Сватба“ блестят още имената на Васил Банов, Велислав Павлов, Светлана Янчева, Васил Банов и Михаил Мутафов и други.

Част от действието във филма ще се разиграе в Агушевия конак в с. Могилица, който не е бил сниман в киното никога досега. „Сватба“ е една история за непосилната и разрушителна любов, която променя завинаги живота на трима души.

„Онова, което ме привлече в нея, е възможността за интерпретация на този трагичен любовен триъгълник и на двуполюсните чувства, в които се люшка той. Създаването на филм е раждане на един нов свят, който зависи не само от  професионализма, енергията и усилията на всички, които работим по него, но и от различните обстоятелства, които могат да работят в наша полза или пък не. Затова се надявам и времето да бъде с нас, тъй като по- голяма част от снимките са външни“, каза Магдалена Ралчева.

„Не мога да си представя, че Хайтов може да бъде забравен, защото е един от най- обичаните български писатели и защото неговият литературен език е ярък, звучен, колоритен и някак си мъдър, отличаващ и запомнящ се“, обясни Магдалена Ралчева решението си да обърне поглед към творчеството на големия български писател.

„Когато преди време отново препрочетох „Дивите разкази“ на Хайтов останах поразена от въздействието им. Въпреки годините, различните вкусове и нагласи, те си остават толкова истински, човешки и някак си близки до нас, независимо от отдалечеността на времето и действието. Затова и създаването на филм по Хайтов е огромно предизвикателство за мен и всички, които работим по него – първо, защото очакванията неизбежно ще са големи, тъй като по неговите „Диви разкази“ са правени едни от най-силните български ленти, и второ, защото снимането на тази толкова отдалечена и същевременно много позната епоха е нож с две остриета, заради тънката граница между етнография и автентичност“, каза Ралчева.

Тя благодари на ИА „Национален Филмов Център“, който преди три години даде зелена светлина на този проект, подкрепяйки го изцяло, както и на БНТ и Студио „Екран“, които оцениха  високо проекта и станаха копродуцент на филма.

Очаква се филма да бъде готов до края на 2023 година. Магдалена Ралчева, която е основателна на кинофестивала „Златната липа“, обеща, че с голямо удоволствие ще го покаже на фестивала.

Това е третият пълнометражен игрален филм в кариерата на Магдалена Ралчева като режисьор след „Още нещо за любовта“ (2010) и „12 а“ (2017).

Коментари към новината

Още новини от Култура