Новини от област Стара Загора и България

Интерактивен исторически център - Павел баня

Ученици от Павел баня разработиха 3D компютърни модели, свързани с историята на града

първият хотел в Павел баня, открит през 1928 г.
Ученици от Павел баня разработиха 3D компютърни модели, свързани с историята на града
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Спечелен проект за 7 000 лева дава възможност да се реализира идеята

Интерактивен исторически център отваря врати в Павел баня. Той е разположен в НЧ „Напред – 1903г „ в курортното градче и дава възможност да се научи повече за историята на града по интересен и нетрадиционен начин.
Целта на „Интерактивен исторически център“ е да пробуди интереса на младите към миналото на града, използвайки възможностите на съвременните технологии, каза за Divident.EU авторът на идеята Свилен Белчев.

Белчев е секретар на читалището в Павел баня. От дълго време обмисля да създаде интерактивен исторически център, още повече че в градчето няма музей. Преди година решава да кандидатства за финансиране по проекта „.Ти и Лидл за по-добър живот“. Проектът му за изграждане на интерактивен исторически център в Павел баня е предпочетен пред десетки други проекти в България.

Така получава финансиране от 7 000 лева - средства, които му дават възможност да закупи техника за дигитализиране на документи, за изработване на компютърни 3D модели и представянето им.
С важната задача за изработването на компютърните модели се заемат единадесетокласниците Александър и Михаил от Павел баня, които учат в Гимназията по компютърни технологии в Правец.

Благодарение на усърдието на двамата младежи, днес посетителите могат да "надникнат" в миналото, посредством компютърни 3D модели в сградата на „старите бани“, парка и централната част на града през 30-те и 40-те години на миналия век, да се докоснат до видео и звук, представящи творчеството на видни граждани на града, да посетят виртуални галерии с картини на местни художници, които не могат да се видят в художествените галерии.
Проектът остава отворен, казва авторът на идеята за Интерактивен исторически център в Павел баня. Той се надява гражданите да бъдат по-активни и да предоставят на новия исторически център повече материали, свързани с миналото на града.

Мисля, че и други малки населени места биха последвали нашия пример. Подобен интерактивен център от една страна съхранява историческата памет, а от друга дава възможност на младите хора да стигнат до тази информация по съвременен и приятен за тях начин, казва Свилен Белчев.

Читалище „Напред – 1903г“ е важно културно средище в Павел баня. Благодарение на средствата, отделяни от общината, то предоставя отлични условия за организиране на събития. В него репетира общинският Фолклорен танцов ансамбъл „Детелини“. Тук идват и танцьорите от Клуба по спортни танци, организират се и курсове по английски език и др. Читалището разполага с голяма зала и наскоро посрещна актьорите от Музикален театър „Константин Кисимов“ от В. Търново.

Коментари към новината

Още новини от Туризъм