Новини от област Стара Загора и България

Гимназисти от Казанлък спечелиха 1000 евро за реализация на зелен проект

Гимназисти от Казанлък спечелиха 1000 евро за реализация на зелен проект
Divident.€U Divident.€U

Възпитаниците на ППМГ "Никола Обрешков" в Казанлък завоюваха първо място в инициативата на Германо-Българска индустриално-търговска камара „Зелената политика на УТРЕ и как се разбира ДНЕС“. Ученическото състезание се състоя в началото на месец октомври в град София.

Целта на кампанията е, в сътрудничество със съответните общини, всеки екип да се запознае и да представи зелената политика в своя регион и да добави интересни и приложими идеи. Победителите от състезанието получиха финансова подкрепа от 1000 евро за реализиране на зелена инициатива в своето училище.

В края на септември ученици от ППМГ „Никола Обрешков“ - гр.Казанлък се срещнаха с Даниела Коева, заместник-кмет по инфраструктура, строителство и транспорт в Община Казанлък и с експерти от отдел "Образование и стратегическо Планиране" и отдел „Проекти с външно финансиране“. На срещата бе представена „зелената политика“ в Община Казанлък с конкретни примери за направеното и предстоящите дейности в тази посока.

Учениците зададоха своите въпроси по темата, получиха насоки и подготвиха проект за състезанието. То се проведе хибридно под патронажа на БАСФ ЕООД, която осигури наградата и е спонсор на събитието. В състезанието участваха ученици от общините Казанлък, Бургас, Пловдив, София, Хасково и Чепеларе, които представиха своите проекти пред авторитетно жури. 

Нашите ученици представиха „зелената политика“ на Община Казанлък и презентираха своите идеи. Една от тях е проект за отглеждане на водорасли от вида спирулина в своето училище - това е суперхрана, която може да бъде средство за справяне с недостига на храна в световен мащаб.

Освен това, ученическият екип е в готовност да разработи и инсталира пожароизвестителна сестема за ранно уведомяване при възникване на горски пожари. Това са целите, които учениците от гимназията са си поставили и са в готовност да реализират, благодарение на спечелената първа награда.

Община Казанлък поздравява победителите и изразява признателност към техните учители, родители и всички, които имат заслуги за чудесния пример, който те дават на връстниците си по темата за зелена политика и екология.

Не на последно място Община Казанлък изказва благодарност и на Германо-Българската индустриално-търговска камара за поканата към Община Казанлък и изразява готовност за други бъдещи проекти, свързани със зелени инициативи и политики.

Коментари към новината

Още новини от Образование