Новини от област Стара Загора и България

Очаква се по-тежка грипна вълна тази зима

Очаква се по-тежка грипна вълна тази зима
Divident.€U Divident.€U

Здравните власти не очакват да има поредна ковид вълна, но грипната вълна тази зима ще бъде по-тежка заради спад в имунитета. Тя се очаква към края на януари. Това заяви пред бТВ служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев.

Системата вече е подготвена с ваксини срещу грип - те са 190 000 на брой и са безплатни, ще се доставят при личните лекари до петък, поясни той.

МЗ препоръчва на хората над 65 г. да се ваксинират срещу грип. Меджидиев припомни антиваксърската кампания, която по думите му "пречи и на имунизационния календар и родители, които отказват да ваксинират децата си". МЗ максимално насърчава ваксините чрез МОН.

Над 700 000 са ваксините срещу коронавирус, те са в предостатъчно количество, посочи Асен Меджидиев. Няма обаче желаещи за първична ваксинация, а само за бустерна доза. С ваксина протичането на вируса е леко и не се натоварва здравната система, категоричен е той. Министърът уточни, че COVID-19 вече протича като грип и въпреки това здравната система е подготвена за епидемия с интензивни легла.

Респираторните вируси като риновирусите се очаква да доминират над COVID-19 през предстоящите студени месеци. Не следва да има обаче опасения у населението, защото въпросните заболявания протичат дори по-леко от сегашния вариант на коронавируса. Това обясни от своя страна пред Нова телевизия бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, сега съветник към Столична община.

Коментари към новината

Още новини от Здраве