Новини от област Стара Загора и България

Съюзът на учените внася три номинации за наградата "Будител на Стара Загора"

1533 13/10/2022 08:45 Духовност Личности
Съюзът на учените внася три номинации за наградата Будител на Стара Загора
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Трима изявени старозагорци в областта на изкуството и науката бяха номинирани от Съюза на учените за наградата "Будител на Стара Загора", която се връчва на 1 ноември - Деня на народните будители.

Номинациите бяха утвърдени на разширено заседание на Управителния съвет на Съюза на учените в Стара Загора съвместно с Организационния комитет на Фондация "Будител на Стара Загора".

Кап. Цветомир ВасилевПо предложение на бившия кмет на Стара Загора проф. Цанко Яблански първата номинация е за диригента на градския Военен духов оркестър капитан Цветомир Василев. Той е един от водещите диригенти на Българската армия. Роден е през 1972 г. във Велико Търново. Още от 5-годишен служи на музиката, като избира да свири на пиано, по-късно и на обой в школата към Младежкия дом в старата столица. На 15 години е приет в несъществуващото вече Средно музикално военно училище в София, а след завършването му се
влива в редиците на Гвардейския оркестър на Българската армия. След специализация и конкурс през 2004 г. е назначен за диригент на оркестъра на Пета Шипченска механизирана бригада в Казанлък.

През 2007 г. цялата формация е предислоцирана във Втора Тунжданска механизирана бригада – Стара Загора, където дейно участва във всички армейски и градски ритуали и тържества. През 2006 г. заедно с оркестъра на НВУ „Васил Левски“ формират Фестивален военен оркестър. А през 2011 г. след една случайна среща с известния тромпетист Венцислав Благоев се заемат с организиране на наследника на „Лайв Зара Джаз” – „Джаз форум Стара Загора”. Ражда се и любимото му дете – първият Военен биг бенд в страната. Вече 10 години Военен биг бенд Стара Загора е традиционен музикален домакин на джаз фестивала в града на липите и една от най-атрактивните големи формации на българската джазова сцена с множество изяви в цялата страна.

В началото на 2017 г. кап. Цветомир Василев инициира успешна благотворителна кампания за набиране на средства за един от музикантите на оркестъра, който е диагностициран с онкологично заболяване. С изключително внимание подкрепя и осигурява сцена за децата на негови колеги и за учениците от НУМСИ „Христина Морфова“ избрали пътя на музиката, и помага на онези колеги от оркестъра, които имат нужда от изява и в други формации.

Втората номинация е за театралния и кино актьор Нино Луканов, който на 14 ноември навършва 85 години. Той е предложенд-р Нино Луканов за наградата "Будител на Стара Загора от началника на "Държавен архив" Галинтин Караславов.

Нино Луканов започва да учи актьорско майсторство през 1958 във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на професор Георги Костов и Елка Михайлова. Завършва през 1962 и е изпратен да работи в Драматичен театър „Гео Милев“ в Стара Загора. Тук той изиграва над 100 роли в стотици представления. През 1981 г. защитава дисертация на тема „Дишането на актьора на сцената на драматичния театър“ и придобива научното звание "доктор". Автор е на книгата „Борис Христов. Незабравими мигове от едно приятелство“, издадена през 2004 година. Основател е на Музикалното общество „Борис Христов“ в Стара Загора (1994), на което е председател и което има множество прояви, посветени на изкуството на големия оперен певец. Дарител е на Държавния архив в Стара Загора, на Регионалния исторически музей, на Регионална библиотека „Захарий Княжески“. Дарява богатия си архив, свързан с Борис Христов и неговото семейство, както и над 10 200 черно-бели и цветни кадъра, придружени с информация, чрез които е отразена история на Драматичния театър „Гео Милев“.

проф. Иван ТаневТрета номинация е предложена от проф. Димитър Сивриев и е за професора по физика Иван Танев от Тракийския университет, автор и на поредица изследвания и книги за българската история. Иван Танев Иванов е роден на 9.10.1951 г. в с. Самуилово, област Стара Загора. През 1969 година завършва гимназия "Христо Ботев" в Стара Загора, а през 1974 г. Софийски университет "Свети Климент Охридски", специалност "Атомна физика". От 1984 г. до 2019 работи в Тракийски университет, Медицински факултет като асистент, доцент (1998) и професор (2014). От 1998 г. до 2018 г. е ръководител на Катедрата по физика, биофизика, рентгенология и радиология. Има придобити две специалности по “Автоматичен контрол и регулиране” (1982) и “Медицинска и санитарна физика” (1988).
Защитил е две научни степени: доктор по биология (1995) и доктор на науките (2012). Основните му приноси са върху механизмите на киселинна, алкална и термична хемолиза на еритроцити. Издал е четири учебника по Медицинска физика и Биофизика, публикувал е 150 научни статии и доклади с около 450 цитирания.

Интересува се от българска история, фолклор и краезнание на Стара Загора. От 2010 г. е ръководител на Историческо дружество „Българска орда” към Читалище „Климент Охридски” – Стара Загора. Публикувал е 50 статии в исторически списания и сборници на
исторически конференции, както и шест книги – "По пътя на българския етноним" (2005), "История на село Самуилово" (2006, 2021), "Град Берое в средновековната история на България" (2017), "Произход и култура на древните българи" (2018), "Богатството на
българските диалекти" (2020) и "Боруйската мала Света гора“. „Къде и кога се е покръстил княз Борис I" (2021).

През 2016 г. той и Мариана Минкова откупуват и подаряват на РИМ – Стара Загора позлатен сребърен пръстен с номограм, върху който с прабългарски руни е написана титлата КАНА.

И трите кандидатури бяха гласувани възторжено и единодушно от всички участници в заседанието.

Коментари към новината

Още новини от Духовност