Новини от област Стара Загора и България

Туризъм

Община Казанлък приключва инвестиция в туризма за близо 9 млн. лева

Община Казанлък приключва инвестиция в туризма за близо 9 млн. лева
Сашка ПАНАЙОТОВА Сашка ПАНАЙОТОВА

Общината планира да създаде предприятие за управление на туристическите си обекти

До няколко месеца Община Казанлък ще приключи работа по проекта „Светът на траките“. Общият бюджет по проекта е 8,6 млн. лв. Безвъзмездната помощ по ОП „Региони в растеж“ е 6,74 млн.лева. 

Пpoeĸтът „Cвeтът нa тpaĸитe“  oбeдинявa изпълнeниeтo нa тpи мaщaбни oбeĸтa: възcтaнoвявaнe и coциaлизaция нa тpaĸийcĸa мoгилa „Ocтpyшa”;- изгpaждaнe нa мнoгoфyнĸциoнaлeн тypиcтичecĸи ĸoмплeĸc „Cвeтът нa тpaĸитe“ ĸpaй гp. Шипĸa; изгpaждaнe нa вeлoaлeя c дължинa 6841 л.м, ĸoятo щe cвъpзвa бъдeщия тypиcтичecĸи aтpaĸциoн ĸpaй Шипĸa cъc cъщecтвyвaщaтa вeлoaлeя мeждy Kaзaнлъĸ и Kpън.

Най-мащабната инвестиция по проекта е туристическият комплекс в близост до град Шипка.

Изграждането на комплекса е в последния си етап. Очаква се строителството да приключи окончателно в края на март, съобщи за Divident.EU кметът Галина Стоянова. Той ще разполага с макет на древния град Севтополис, с шатра за организиране на различни събития, 3D виртуална реалност, постоянни и гостуващи експозиции и атракции. Част от комплекса ще бъде и кафе-ресторант.
Магазини за сувенири, занаятчийски ателиета, конферентна зала, алеи за разходка, беседки и пейки за отдих допълват облика на комплекса. Удобство са и 64 –те паркоместа за автомобили и 4 за автобуси, както и специалният паркинг за велосипеди. Интерес представлява залата с восъчни фигури, които ще пресъздадат тракийските костюми, както и работата в занаятчийските работилници.

Строителството на комплекса е дело на казанлъшката строителна фирма „СК Билдинг“. Велоалеята, свързваща Казанлък с гробниците от Долината на тракийските царе вече е готова.
Туристите ще могат и да нощуват в „Светът на траките“, тъй като комплексът разполага с пет къщи за настаняване на 2 етажа. От тях се разкрива чудесен изглед към долината, към язовир Копринка и Средна гора.

„Правим всичко възможно Долината на тракийските царе да бъде социализирана, консервирана, експонирана за туристите в най-добрия си вид. През годините направихме реконструкция на гробниците Шушманец, Хелвеция, Грифони, в момента довършваме Оструша. Свързахме по проект Долината около Казанлък с оригинала на Казанлъшката тракийска гробница, която е паметник на Юнеско с велоалея“, каза Галина Стоянова.

Комплексът „Светът на траките“ ще бъде официално открит през следващата година. За да се управлява по-добре туристическия продукт, Община Казанлък предвижда да създаде Общинско предприятие по туризъм, в което по план ще работят 10 души.
Това предприятие ще работи на самоиздръжка, казва кметът на Община Казанлък.

Коментари към новината

Още новини от Туризъм