Новини от област Стара Загора и България

Туризъм

Община Казанлък приключва инвестиция в туризма за близо 9 млн. лева

Община Казанлък приключва инвестиция в туризма за близо 9 млн. лева
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Общината планира да създаде предприятие за управление на туристическите си обекти

До няколко месеца Община Казанлък ще приключи работа по проекта „Светът на траките“. Общият бюджет по проекта е 8,6 млн. лв. Безвъзмездната помощ по ОП „Региони в растеж“ е 6,74 млн.лева. 

Пpoeĸтът „Cвeтът нa тpaĸитe“  oбeдинявa изпълнeниeтo нa тpи мaщaбни oбeĸтa: възcтaнoвявaнe и coциaлизaция нa тpaĸийcĸa мoгилa „Ocтpyшa”;- изгpaждaнe нa мнoгoфyнĸциoнaлeн тypиcтичecĸи ĸoмплeĸc „Cвeтът нa тpaĸитe“ ĸpaй гp. Шипĸa; изгpaждaнe нa вeлoaлeя c дължинa 6841 л.м, ĸoятo щe cвъpзвa бъдeщия тypиcтичecĸи aтpaĸциoн ĸpaй Шипĸa cъc cъщecтвyвaщaтa вeлoaлeя мeждy Kaзaнлъĸ и Kpън.

Най-мащабната инвестиция по проекта е туристическият комплекс в близост до град Шипка.

Изграждането на комплекса е в последния си етап. Очаква се строителството да приключи окончателно в края на март, съобщи за Divident.EU кметът Галина Стоянова. Той ще разполага с макет на древния град Севтополис, с шатра за организиране на различни събития, 3D виртуална реалност, постоянни и гостуващи експозиции и атракции. Част от комплекса ще бъде и кафе-ресторант.
Магазини за сувенири, занаятчийски ателиета, конферентна зала, алеи за разходка, беседки и пейки за отдих допълват облика на комплекса. Удобство са и 64 –те паркоместа за автомобили и 4 за автобуси, както и специалният паркинг за велосипеди. Интерес представлява залата с восъчни фигури, които ще пресъздадат тракийските костюми, както и работата в занаятчийските работилници.

Строителството на комплекса е дело на казанлъшката строителна фирма „СК Билдинг“. Велоалеята, свързваща Казанлък с гробниците от Долината на тракийските царе вече е готова.
Туристите ще могат и да нощуват в „Светът на траките“, тъй като комплексът разполага с пет къщи за настаняване на 2 етажа. От тях се разкрива чудесен изглед към долината, към язовир Копринка и Средна гора.

„Правим всичко възможно Долината на тракийските царе да бъде социализирана, консервирана, експонирана за туристите в най-добрия си вид. През годините направихме реконструкция на гробниците Шушманец, Хелвеция, Грифони, в момента довършваме Оструша. Свързахме по проект Долината около Казанлък с оригинала на Казанлъшката тракийска гробница, която е паметник на Юнеско с велоалея“, каза Галина Стоянова.

Комплексът „Светът на траките“ ще бъде официално открит през следващата година. За да се управлява по-добре туристическия продукт, Община Казанлък предвижда да създаде Общинско предприятие по туризъм, в което по план ще работят 10 души.
Това предприятие ще работи на самоиздръжка, казва кметът на Община Казанлък.

Коментари към новината

Още новини от Туризъм