Новини от област Стара Загора и България

Роботи събраха малки и големи в IT гимназията в Стара Загора

Роботи събраха малки и големи в IT гимназията в Стара Загора
Divident.€U Divident.€U

Събитието беше част от „Super Октомври“ – поредица от инициативи, насочени към младежите от града и региона по международната програма Meet and Code

На 8 октомври в ПГКНМА „Проф. Минко Балкански" се проведе първото от редица безплатни събития „Super Октомври“, които представят на младежите от Стара Загора и региона различни видове технологии. То беше под надслов „Роботите идват в Стара Загора“ и успя да събере десетки ученици от прогимназиален и гимназиален етап, студенти, представители на бизнеса и преподаватели в най-новото училище в града.

Специалисти от различни компании демонстрираха пред посетителите новостите в роботиката и разказаха какви са възможностите пред младежите, които проявяват интереси в областта. Участниците изпробваха сами различни видове роботи. Сред тях бяха умно кошче за отпадъци, система за изчисляване на качеството на въздуха, използвана в училища и детски градини, дрон, използван за намиране на изгубени хора в планините и други.

Участниците в събитието успяха да научат още как се програмират роботи и как се използва изкуствен интелект при тях, като същевременно с това имаха възможността да се запознаят с вдъхновяващи специалисти от IT сектора.
Гости на събитието и демонстратори бяха ученици от клуб по роботика от СУ „Неофит Рилски" в Харманли. Младите ентусиасти бяха изработили проект на поточна линия, който показаха на своите съученици. Те направиха и демонстрация на живо на разработен от тях гласов асистент.
Събитието беше организирано съвместно с Професионалната асоциация по роботика и автоматизация (ПАРА). Роботите, с които учениците извършваха реални операции бяха осигурени от компаниите, които членуват в нея.

Следващото от поредицата от събития и работилници, насочени към учениците от града и региона - „Super Октомври“, е „IT за всеки: Момичетата и технологиите“. То ще се проведе на 15. октомври отново в сградата на IT гимназията в Стара Загора.
По време на еднодневната работилница момичета, които имат интерес в технологиите или са любопитни да научат повече за тази динамично развиваща се индустрия, ще могат да се срещнат с вдъхновяващи дами, успешно реализирали се в IT сектора.

Освен лекциите е предвидена и специална експо зона, в която да се докоснат до различни технологии. На интерактивна дъска, те ще могат да играят игри, които отново ще им разкрият богатите възможности в технологиите. Предвидени са и други тематични занимания по отбори. За всички участнички има предвидени различни награди, изненади и подаръци.
Целта на работилницата е момичетата да бъдат мотивирани, вдъхновени да се ориентират към обучение с технологичен профил още след 7. клас, с което да си осигурят сигурна работа в едни от най-търсените професии в света.

Коментари към новината

Още новини от Образование