Новини от област Стара Загора и България

В Стара Загора

Превръщат мястото зад Универсалния магазин в притегателно артистично пространство

Превръщат мястото зад Универсалния магазин в притегателно артистично пространство
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Четвъртият ежегоден формат за култура и градско развитие на Творческия колектив "На улицата" събра през почивните дни творци, урбанисти и представители на бизнеса в Стара Загора.
Един от фокусите бе съдбата на пространствата зад Универсалния магазин, пазара и пощата, които от години очакват своето развитие. Тези пространства според Творческия колектив, в който участват известни интелектуалци от Стара Загора могат през следващите години да се превърнат в притегателни места за различни артистични изяви.

Възможно е площадът зад Универсалния магазин да стана сцена на литературно четене, урбанистична дискусия, артистични намеси и екоизложби.
За пространството зад универсалния имаше поредица от конкурси – за нова сграда, за паметник. Години след това не се случва нещо с това любими за старозагорци място, напомни Първан Симеонов от Творчески колектив „На улицата“.
Това е причината Творческият колектив да организира  дискусия на този площад с гостуващи урбанисти от Варна, които имат опит в реализирането на подобни промени.

Бизнесите в близост до площада зад Универсалния - магазини и заведения наоколо са готови да съдействат, за да стане  площадното пространство  любимо място за артистични изяви.
„Бихме искали да възстановим стената с графити, направена преди 10-12 години зад бившето кино Комсомол. Стената може да бъде освежена и това ще стане със съдействието на собствениците на бившето кино „Комсомол“, каза Мирчо Мирчев. Каква точно артистична намеса може да се случи там – графити, стенописи или друга форма на изкуство, тепърва ще се реши.

По покана на Творчески колектив „На улицата“ В Стара Загора през почивните дни дойдоха да разкажат своя опит в създаване на идентичност на своите градове популярните арт мениджъри от Габрово и Велико Търново Маргарита Доровска и Галин Попов, както и урбанистите арх. Мария Бадева (Съюз на урбанистите в България) от Пловдив и арх. Венцислава Недялкова ("Пространствата на Варна").
Урбанистични разходки кръстосаха града и хвърлиха поглед и върху потенциала на железопътните пространства на Стара Загора.

Събитието е възможно почти изцяло благодарение на доброволните усилия на Колектива, посветени на урбанистичното наследство на Байер и празника на града. В ядрото на Колектива – творческата отсечка "Сава Силов" – междувременно се появи още едно артистично пространство - Центъра за изкуства и занаяти на "Сава Силов" 41. То стана домакин на изложба-концерт на Мина Нешева.

Коментари към новината

Още новини от Общество