Новини от област Стара Загора и България

Превръщат Стара Загора в място за кинообразование

1637 10/10/2022 13:48 Култура Сцени
Превръщат Стара Загора в място за кинообразование
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА


Нов кинопроект започва в Стара Загора с усилията на Творческия колектив „На улицата" и с помощта на Националния фонд „Култура". Основна цел на проекта е да обособи любителски киноклуб в Стара Загора, който да събира хора с интерес към киното и видеоизкуството. Участниците целят да създадат и старозагорски фестивал на любителското кино, който постепенно да се превърне в ежегоден формат за кино с международно измерение. Един от търсените тематични акценти в него ще бъде архитектурното наследство – постоянен акцент в работата на Колектива.

Зад проекта стоят главно Мирчо Христов, Недко Боянов, Първан Симеонов и Николай Колев, който ще се ангажира с координацията на артистичния киноклуб и програмата му.
Любителският киноклуб ще бъде отворен за всеки, който има интерес към това изкуство. Участието в дейностите ще може да бъде и дигитално, дистанционно. Клубът ще създава късометражни документални и игрални филми, както и популярни вайръл видеа. В рамките на проекта ще се създаде ученическа и "възрастна" секция за произвеждането филми, които да участват в международни любителски фестивали.

Предвидени са ежемесечни отворени срещи за любителска форма на кинокритика и учебен анализ, на които ще присъстват гости с професионален опит в киноиндустрията. Продукцията на клуба пък ще се представя пред старозагорци. В дългосрочен план, това ще помогне на Творческия колектив да обособи Стара Загора като средище за любители на киноизкуството.
Вчера пък В Международния младежки център бяха представени и наградени участниците в поредното старозагорско Филмово предизвикателство – инициатива на неформалната група „Филмарите". Филмът "Къде ни е щастието" с режисьор Диян Чочев получи награда за вдъхновяващо послание. "Гранични ситуации" на Рая Гънчева спечели наградата за сценарий. Гергана Рускова от филма "Отражение" получи приз за най-добра игра пред камера. Наградата за най-добър филм бе спечелена от "Какво чакаш още" с режисьор Йоан Иванов.

Коментари към новината

Още новини от Култура