Новини от област Стара Загора и България

Борисов в Ст. Загора: ЦИК да провери пред нас пипан ли е кода в машините за гласуване (ВИДЕО)

3705 10/10/2022 11:24 Политика Власт
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Математически без „Възраждане“ не можем да направим кабинет, те са сериозни хора, каза още лидерът на ГЕРБ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов посети днес новоосветения храм „Св. Игнатий Старозагорски“ в един от крайните квартали на Стара Загора и присъства на молебен, отслужен от Н.Пр.Старозагорският митрополит Киприан.

Борисов още веднъж призова останалите парламентарно представени политически сили да приемат предложението на ГЕРБ като победители в тези избори за излъчване на контактни групи, които да постигнат единомислие по най-важните за страната въпроси – икономическата криза, Плана за възстановяване и устойчивост, социалните мерки срещу настъпващата инфлация и други.

„Аз мисля, че тези резултати от изборите трябва да накарат всички, както ние сме се смирили, да се смирят и те. В Стара Загора с близо 10 процента сме си вдигнали резултата в сравнение с миналите избори. Но хората вече са уплашени от войната и изморени от избори. Ние се нуждаем не само от правителство, а и от парламент. Затова предложих неутрални хора да осъществят тези контактни групи“, мотивира се Бойко Борисов.

Лидерът на ГЕРБ призна, че при така оформилата се конфигурация в бъдещия 48-ми парламент, математически няма как да се направи правителство без компромис нито с първи, нито с втори, нито с трети мандат.

„С голямо уважение се отнасям към „Възраждане“. Това са сериозни хора. Математически без „Възраждане“ на можем да направим кабинет. Но проблемът там е идеологически - те са за референдум за излизане от НАТО и ЕС, да не се влиза в еврозоната, да няма санкции за руския газ. Ние обаче ще търсим възможности за преговори по точките, по които имаме съвпадение чрез неутрални хора, които да преведат държавата през кризата“, посочи Борисов.

Бойко Борисов изрази увереност, че вотът с машинното гласуване е манипулиран. Според него е невъзможно над 70 000 българи да отидат до урните само за да гласуват с „Не харесвам никого“.

„Машините са пипани 100%. Надявам се днес ЦИК да ни опровергае и да разрешат компютърни специалисти от всяка една партия да проверят кода дали е пипан. Какво им пречи в присъствието на ЦИК да отворят и да погледнем? Не вярвам 70 000 души да натиснат копчето „не харесвам никого“. Молим ЦИК само да погледнем кода. Няма да намесваме прокуратурата, тя има друга  работа. Нека да ни опровергаят“.

Според Борисов грешката на всички парламентарни сили е, че продължават да говорят предизборно, вместо да потърсят начин държавата да бъде управлявана. „Ако се произведат нови избори, пак същото ще се получи. Но народът ще бъде много зле.. Затова ние пращаме тази контактна група и им казваме, поставете си условията и да преговаряме“, обясни той.

Борисов подчерта, че е много по-важно днешното решение на служебното финансово министерство да изтегли още 200 милиона лева заем, отколкото неговото решение да не бъде депутат в новия парламент.

Борисов коментира и темата с взривения камион, тръгнал от България, на моста в Крим. „Ако бях на мястото на руските служби, щеше да ми е много по-интересно не откъде е тръгнал камиона, а къде е натоварен, какъв е вида на бомбата и т.н. Това е важното“.

Според Борисов не е от съществено значение и с чий мандат ще бъде реализирано правителство на България. „Ще им стане по-хубаво, като е с техния мандат ли? Ние сме спечелили изборите и им предлагаме вариант“, посочи той.

Коментари към новината

Още новини от Политика