Новини от област Стара Загора и България

Пламен Кирилов спечели за втори път голямата награда на изложбата "Есенен салон" (ВИДЕО)

3984 06/10/2022 12:00 Култура Изложби
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Пламен Кирилов с голямата наградаКартината "Сянката на утрото" на талантливия художник от Стара Загора Пламен Кирилов спечели голямата награда на традиционния "Есенен салон 2022", организиран от Община Стара Загора по случай празника на града - 5 октомври. Кирилов получи и специалния плакет на "Есенния салон", който се дава на художника с най-високо отличено произведение,, по време на откриването на изложбата в зала "Байер".

Пламен Кирилов е роден в Стара Загора през 1982 година. Завършил е "Изобразително изкуство" в казанлъшкото Средно художествено училище по промишлени форми „Акад. Дечко Узунов“, а през 2005 г. и Националната художествена академия със специалности "Текстил" и "Живопис". Интересен факт е, че той печели за първи път голямата награда на "Есенен салон" през 2007 година, когато е само на 25 години. Утре, 7 октомври, той ще открие поредната си самостоятелна изложба в Художествената галерия в Габрово.

С номинации и грамоти за впечатляващото си участие получиха художниците Дамян Баев и Георги Златев, а наградата "Млад автор" заслужи Миглена Колева.

Те получиха наградите си от председателя на журито д-р Пламен Петров, директор на Художествената галерия в Казанлък и Милен Алегенски, член на журито и председател на представителството на СБХС за Стара Загора.

"Това, което ме впечатли, е че художниците на Стара Загора са се опитали да бъдат наистина цветни и позитивни в тази доста мрачна обстановка, в която живеем", каза за Divident.EU Пламен Петров. "Подвиг е да си художник днес, защото да си художник в една ситуация, в която оцеляването ти като визуален артист, е поставено на карта, е наистина подвиг и трябва да поздравим художниците, че продължават да творят.

В изложбата доминира живописта но има и доста интересни скулпторни работи. Има изяви в полето на рисунката и акрила, на акварела и смесените техники.

"Това е знаково събитие и днешният празник на града не би бил толкова значим без „Есенен салон“, който е незаменима традиция за нашия град от цели 65 години. Пожелавам на художниците още дълги години попътен вятър и все толкова големи успехи. За Община Стара Загора е въпрос на чест да бъдем редом до вас и да бъдем съорганизатор на това така значимо събитие", поздрави участниците в изложбата Диана Атанасова – началник отдел "Култура".

В изложбата са включени 88 творби от 47 автори от почти целия спектър на изобразителното изкуство. След заседание на журито, в надпреварата за първо място се състезаваха 66 творби от 45 автори. 

На "Есенния салон" беше представено и отличието на новия почетен гражданин на Стара Загора - доц. Злати Златев, присъдено му посмъртно. То беше получено по-рано през деня от неговия син, известният художник  Георги Златев.

"Доц. Злати Златев беше един от най-креативните и най-настойчиви председатели на представителството на СБХС в Стара Загора. Умееше с много такт и талант да ангажира всички институции около себе си и те да бъдат съпричастни", каза в негова памет Диана Атанасова.

Тя се надява през следващите години изложбата на "Есенния салон" да разчупи традицията да се провежда единствено в зала "Байер", а да намери по-широко пространство, което да събере картините на всички участници.

Коментари към новината

Още новини от Култура