Новини от област Стара Загора и България

Община Стара Загора представи своя опит за привличане на инвестиции

1818 05/10/2022 16:20 Икономика Бизнес
Община Стара Загора представи своя опит за привличане на инвестиции
Divident.€U Divident.€U

Община Стара Загора взе участие в станалото ежегодно събитие, събиращо на едно място представители на бизнеса и местната власт. Третата дискусия, посветена на устойчивото развитие на регионите в България и ролята на местните власти, се организира от Списание BGlobal и Българската стопанска камара (БСК), с партньорството на Института за пазарна икономика. Конференцията „Бизнесът и регионите – Променена България“.Тази година бе с акцент върху предизвикателствата в променената икономическа среда и добавената стойност на големите стратегически инвеститори за развитието на регионите. Особено внимание бе обърнато на социалните инициативи, подкрепата за развитие на местните общности и глобалните ангажименти на компаниите в сферата на отговорното отношение към природата и устойчивото развитие.

Началникът на отдел „Инвестиции“ на Общинска администрация Росица Райкова представи пред участниците добрия опит на Стара Загора в привличането на инвеститори и повишаване атрактивността на общината сред бизнеса.

„Номер едно въпрос на всяка компания, с която се срещаме, е наличието на човешки потенциал. Това е и причината толкова много Общината да инвестира в полза на хората, да се старае да отговаря на техните потребности, за да получат добро качество на живот – с уредена и качествена социална и здравна инфраструктура, обществен транспорт, както и да им гарантира образование, което да им позволи да бъдат конкурентни на пазара на труда. Доказателство за последното е новата гимназия по Компютърни науки и математически анализи, създадена по инициатива на Общината, със съдействието на бизнеса, както и новите специалности в Тракийския университет в областта на ИТ технологиите. С това доказахме, че съвместната работа на местната власт и бизнеса може да създава добавена стойност за обществото“, каза Райкова по време на презентацията.

Тя обърна внимание на доброто икономическо развитие на областта по отношение на БВП и БВП на глава от населението, заемайки 4-то и 3-то място - респективно за страната, но обърна внимание на спада на индустриалното производство, което само по себе си води и до спад на икономическия растеж. „Една от важните предпоставки за привличане на чуждестранен капитал е професионализма на отдел „Инвестиции“, който бе създаден преди 2 г. Целта му е да промотира и агитира чуждестранни компании да изберат Стара Загора. Добрата съвместна работа с екипа на Индустриална зона „Загоре“ АД също е от значение. Заедно с Общината и Индустриалната зона организираме различни събития, с което поставяме фокус към потенциала на града ни, това прави впечатление на бизнеса и имаме резултати. Позиционирането на Стара Загора на такъв форум носи позитиви, категорични са от отдел „Инвестиции“. Даваме ясна заявка, че градът ни е подходящо и сигурно място. Имаме всички необходими условия, за да отговорим адекватно на изискванията на бизнеса“, допълни Райкова.

В конференцията участваха още Светла Костадинова, изп. директор на ИПИ, Радан Кънев, евродепутат, Добри Митрев – председател на УС на Българската стопанска камара, доц. Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, кметове и заместник-кметове на общини, представители на изпълнителната власт, управители на големи компании и др.

Коментари към новината

Още новини от Икономика