Новини от област Стара Загора и България

Йоана Попова от Спортно училище „Тодор Каблешков“ е 27-мият кмет на Млада Загора

Йоана Попова от Спортно училище  Тодор Каблешков  е 27-мият  кмет на Млада Загора
Divident.€U Divident.€U

Йоана Попова е 27-мият кмет на Млада Загора. Тя е 11 клас в Спортно училище „Тодор Каблешков“ в Стара Загора. По традиция, в навечерието на Празника на града, Младежки общински съвет, представители на старозагорските училища и жури избират градоначалник. Инициативата под липите датира от 1996 година.

Тази година в надпреварата за поста се включиха единадесетокласниците Едислав Кундев, представител на ТГ „Княз Симеон Търновски“, Йоана Попова, представител на СУ „Тодор Каблешков“, и Кирил Желязков, представител на ГПЧЕ „Ромен Ролан“.

Изборът премина в три кръга. Първият включваше кратко резюме и представяне на кандидатите въз основа на следните въпроси: „Кой съм аз и кои са моите три причини да искам да бъда Млад Кмет? Какви са според мен проблемите и предизвикателствата пред младите хора в нашия град? Какво конкретно бих могъл да направя аз в рамките на моя мандат? Коя обществена кауза е най-важна за мен и бих акцентирал над нея през мандата си?“

Втори кръг бе Куиз в Kahoot в реално време, върху 10 въпроса от неформалното и гражданското образование.

Третият кръг засегна разработване и защита на програма върху следния въпрос: „Каква младежка активност /инициатива, кампания, акция и др./ би инициирал и реализирал? И ако разполагаш с бюджет от 1000 лева /ако имаш нужда от пари/ как би ги разпределил, обезпечавайки своята активност?”

Йоана Попова, с много позитивизъм, оригиналност на идеите и изложението им, толерантно отношение към опоненти, публика и жури - спечели надпреварата. Здравословният начин на живот, спортът, проучване на мнението и нагласите на младите хора, бяха основните тези в нейното представяне.

Журито бе в състав: Мирчо Стойков, Николай Колев, Виктория Димитрова, Доника Желязкова и Венцислава Николаева. След дълго разискване и предвид представянето на кандидатите и тайния вот на делегираните представители, изборът бе единодушен.

Тази година делегирани представители на 10 училища, след приключване на дискусионната част, гласуваха пряко в отделно обособено помещение с предварително изготвена бюлетина с имената на всички кандидати. Най-.много гласове от тайния вот получи Едислав Кундев.

Младите хора бяха поздравени от ресорния зам.-кмет на Община Стара Загора Иванка Сотирова и от Станимира Димитрова, началник на отдел „Образование“ в Общинска администрация.

Гости на събитието бяха още училищни ръководства, учители, родители, педагогически съветници, приятели и съученици на участниците.

На 5 октомври членовете на Младежки общински съвет ще участват в ритуала за празника на града, а Младият кмет ще получи символично Ключа на града.

 

Коментари към новината

Още новини от Образование