Новини от област Стара Загора и България

Откриха телата на двете жени, затрупани при взрива в цеха на „Арсенал“

Откриха телата на двете жени, затрупани при взрива в цеха на  Арсенал
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

В късния следобед вчера са били открити телата на двете жени, които са работили в цех 150 на Завод 4 в оръжейния завод „Арсенал“, който се взриви по неизвестни засега причини.

„За съжаление и двете са мъртви, за което изказваме съболезнования на близките на пострадалите“, каза на извънреден брифинг пред входа на „Арсенал“ тази сутрин окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов.

Двете жени са на възраст 53 и 43 години - една е имала 15 години трудов стаж в предприятието, а другата 8 години стаж.

Освен тях загина и мъж на 55 години, който е имал 8 години стаж в предприятието.

Променя се квалификацията на деянието на член 123, ал. 3 от НК, защото починалите вече са повече от един, посочи прокурор Атанасов.

„Причината за взрива няма как да посочим на този етап. Работи се по няколко версии. Едната от версиите е човешка грешка, втората версия е по технически причини. Разпитани са свидетели, които са били извън помещението, които описват производствения процес, началото на работната смяна, дали са били инструктирани, което е било направено“, каза още Дичо Атанасов.

При извършения оглед вчера са иззети проби от местопроизшествието. Днес огледът продължава. Назначени са съдебно-медицински експертизи на телата на пострадалите.

Предстои да бъдат назначени множество други експертизи, както и да се уточни детайлно какъв е точно производственият процес в цех 150 на Завод 4 на „Арсенал“ АД Мъглиж.

Ще бъдат назначени в рамките на днешния ден и химическа експертиза на смесите, които са използвани в производството, ще бъде назначена взриво-техническа експертиза и някои други експертизи.

Разследването е възложено на Националната следствена служба с разпореждане на главния прокурор Иван Гешев, който е преценил, че в НСС има специалисти с по-голям опит. Делото ще бъде взето на специален надзор от Апелативна прокуратура Пловдив.

Снимка: Иван Янев

Коментари към новината

Още новини от Закон и ред