Новини от област Стара Загора и България

Строителната фирма „Рудин“ инвестира в нова производствена база в Стара Загора

Строителната фирма  Рудин  инвестира в нова производствена база в Стара Загора
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Старозагорската строителна фирма „Рудин“ ООД ще разшири производството си на метални конструкции чрез изграждане на нова производствена база върху площ от 6,5 дка в Индустриалния квартал на Стара Загора.

Новото производство ще бъде изцяло свързано с нуждите на строителите в Стара Загора, съобщи за Divident.EU Живко Желев, съсобственик във фирмата.

„Рудин“ е сред най-големите и утвърдени строители в областта на енергийната инфраструктура на България. Основната дейност на фирмата е на територията на комплекса „Марица изток“. Там работят около 150 души от общо 350-те строители на „Рудин“.

До момента собствениците са инвестирали 2 млн. лева в градежа на новата база, като се предполага, че за цялостното завършване на обекта ще бъдат необходими поне още толкова.

Сега „Рудин“ разполага с производствена база в Гълъбово, разположена на площ от 10 дка.

„Ежегодно инвестираме около 20% от оборота си в собствени бази, автоматизация, включително и в хора. Смятаме, че без инвестиции бизнесът не може да върви напред“, каза Желев.

Проекти в енергетиката Работещите в „Рудин“ са разделени в няколко дивизии. Едната работи на територията на комплекса „Марица изток“, другата изгражда далекопроводи и подстанции в цялата страна, а третата - строителни обекти.

Около 60-70% от дейността на старозагорската компания е насочена към сектор енергетика.
Компанията му е работила по изграждането на AES като основен изпълнител на „Алстом“ в част електрическа. Други знакови обекти за Рудин са сероочистващите инсталации на 7 и 8 блок в ТЕЦ „Марица изток 2“.

„Запознат съм с модернизацията на централите в енергетиката и мога да кажа, че българските централи на технологично ниво стоят много високо. Нашите централи са с висок процент на очистване серни диоксиди, на азотни окиси“, посочи Живко Желев.

„Най-големият инвеститор в българската енергетика остава държавата в лицето на собствените ѝ енергийни дружества - визирам ТЕЦ-овете от Източно-маришкия басейн, ЕСО ЕАД и НЕК“, допълва той.

И в момента старозагорските строители на „Рудин“ работят по мащабен проект в ТЕЦ „Марица изток“ 2, свързан с улавяне, намаляване на азотните окиси в емисиите.

Компанията работи по присъединяването на голям фотоволтаичен парк в Пловдивско, както и по присъединяване на фотоволтаичен парк с мощност 100 мегавата, разположен в района на бившето АТЗ в Стара Загора.

Сред мащабните обекти на компанията е и ВяЕЦ „Свети Никола“, където „Рудин“ изгражда подстанцията и далекопровода.

Възлови обекти Знаковите обекти на фирма „Рудин“ в град Стара Загора са реконструкция на стадион „Берое“, както и ремонтът на Плувния басейн в Стара Загора. Заради успешното строителство на стадион „Берое“, старозагорската строителна фирма е предпочетена пред останалите кандидати за изграждането на стадион „Локомотив“ в Пловдив, който трябва да бъде завършен до 2 години.
„По заданието на пловдивския стадион изграждаме три трибуни, като общият им капацитет ще бъде 10 000 места. Трите трибуни ще бъдат съобразени със съвременните изисквания за строителство на стадиони. Пред издаване на първата трибуна сме. Имахме добро инженерингово предложение за „Локомотив“ и така успяхме да се преборим с конкурентите“, посочи Желев.

Нови надежди в сектора МС одобри методология за индексация на цените в строителството. Новата методика вече е публикувана в последния брой на Държавен вестник. Това определено означава глътка въздух за строителите, които през последната година бяха принудени да работят на ниски цени, независимо от скока в цената на всички материали, казва Живко Желев, който е сред основателите на Камарата на строителите.

Очакваме следващите няколко седмици да получим повече информация относно новата методика, допълват от староза

Коментари към новината

Още новини от Икономика