Новини от област Стара Загора и България

Художници се събират за „Есенен салон 2022 г.“ в Стара Загора

3857 03/10/2022 16:34 Култура Изложби
снимка: Архив
Художници се събират за  Есенен салон 2022 г.  в Стара Загора
Divident.€U Divident.€U

„Есенен салон“ отново събира в Стара Загора майстори на четката. Ежегодната среща на творците с публиката е организирана от местното представителство на Съюза на българските художници и Община Стара Загора.

Експозицията ще бъде открита по традиция навръх Празника на Стара Загора, в изложбена зала „Байер“, от 18.00 часа.

„Есенен салон“ включва общо 88 творби, представящи почти всички изобразителни техники и жанрове - живопис, рисунка, скулптура, графика, пейзаж, портрет и други. Авторите им са 47 стожери на палитрата.

Журито ще бъде в състав: председател д-р Пламен Петров, директор на Художествена галерия Казанлък, членове: Катя Христова, главен уредник на ХГ Казанлък, д-р Милен Алагенски – председател на СБХ – Стара Загора, Тошо Стефанов и Петър Петров от СБХ – Стара Загора.

След заседание на журито, в изложбата влизат 66 творби от 45 автори. То присъди 2 отличия, които ще бъдат връчени на официалното откриване - Голяма награда и приз за млад автор, както и 2 номинации.

Тази година „Есенен салон“ ще премине под знака на 65-тата годишнина от създаването на организирания художествен живот в града.

Групата съществува от 1957 г., с предмет на дейност професионално израстване на членуващите в нея художници, естетическо възпитание на населението чрез организиране на художествени изложби в града и участие в национални и международни изложби.

 

Коментари към новината

Още новини от Култура