Новини от област Стара Загора и България

Край на разходките в паркове, детски площадки, слагат КПП-та между областните градове

Край на разходките в паркове, детски площадки, слагат КПП-та между областните градове
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Нова заповед на здравния министър Кирил Ананиев налага още по-рестриктивни мерки за ограничаване на контакта между хората в България. От полунощ на 21 март заповедта забранява посещаването на паркове, градски градини, детски площадки, спортки площадки и открити и закрити съоръжения на обществени места.

В хранителните магазини се забранява на хора под 60 години да пазаруват в часовете от 8,30 ч. до 10,30 часа всеки ден. Този часови диапазон е отреден за възрастните хора над 60 години. Целта е по този начин да се избегне контакта между младите хора и възрастните, които са по-рискови пациенти при заразяване с коронавирус.

Забранява се движението между областните градове. Още тази нощ полицията и органите на МВР трябва да организират контролно-пропусквателни пунктове на изходните пътища на всеки областен град. Те ще проверяват причините, поради които хората са тръгнали на път за друга област. Ще се пропускат само хора, които пътуват по неотложност по здравословни причини, полагане на труд в друго населено място или завръщане на настоящ или постоянен адрес. За да преминат през КПП, пътуващите трябва да представят служебна бележка от работодател, медицински документ, лична карта или паспорт.

Ограничителните мерки ще останат в сила до изричната им отмяна, пише още в заповедта на Кирил Ананиев. С друга своя заповед здравния министър днес забрани износа на лекарства на хининова основа до второ нареждане. Целта е да бъдат задоволени нуждите на българския пазар във връзка с обявената от СЗО пандемия и усложняващата се епидемична обстановка на територията на България.

На следобедния си брифинг началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски обяви, че са открити още 15 нови случая на заразяване с коронавирус. Заедно с обявените предиобед всички доказани случаи на COVID-19 в края на 20 март в България вече са 127.

Коментари към новината

Още новини от Здраве