Новини от област Стара Загора и България

Откриха газовата връзка с Гърция, синьото гориво поевтинява

Откриха газовата връзка с Гърция, синьото гориво поевтинява
Divident.€U Divident.€U

В присъствието на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и петима регионални лидери в София беше дадено официално начало на българо-гръцката газова връзка, по която страната ни вече получава азерски природен газ. В своята реч тя заяви:
"Проектът за интерконектор между България и Гърция стои на масата от над 10 години. Още 2009 година беше започнат, в момент, в който България беше много тежко засегната от решението на "Газпром" да прекрати потока на газ през Украйна. Отне много решителност, за да се постигне целта. Наистина е необходимо да има много желание, страст и воля за такъв проект.

Бих искала да изкажа искрената си благодарност към вас - екипа на интерконектора и също да благодаря всички български и гръцки правителства и ръководства за това, че подпомогнаха това да стане. ЕС подкрепя този проект от самото начало и политически, и финансово с близо 250 милиона евро. Бих казала, че днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа. България обикновено получаваше 80% от газа си от Русия, но това беше преди Русия да започне една ужасяваща война срещу Украйна, енергийна война срещу Европа. Този газопровод променя ситуацията и за България, и за енергийната сигурност в Европа. Този проект означава свобода от зависимостта от руски газ. Интерконекторът може да покрие цялото потребление на газ на България и това е страхотна новина в такива трудни моменти.

Интерконекторът България-Гърция прави нашата държава по-малко уязвима. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев на церемонията по официалното въвеждане в търговска експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България.


Комисията за енергийно и водно регулиране ще утвърди цената на природния газ за октомври на заседание днес 1 октомври.
КЕВР ще се събере следобед, в 15:00 ч., за да може да приеме окончателното решение за цената за природния газ за октомври, като това, което се очаква и ще се случи, е цената да бъде под 240 лева на мегаватчас", посочи председателят на КЕВР Иван Иванов.

Според Иванов това се дължи именно на въвеждането в експлоатация на интерконектора, който позволява 1 млрд. куб. м природен газ да бъде доставен на едни много добри цени, договорени, съгласно споразумението между двете страни.

От "Булгаргаз" са внесли в КЕВР предложение за цена на газа за октомври от 233, 49 ст./мвч, което е с около 34 лв. по-малко от цената през септември, обяви изпълнителният директор на енергийното дружество Деница Златева по БНТ.

Коментари към новината

Още новини от Икономика