Новини от област Стара Загора и България

Живка Барова събра 80 стихотворения с музикални заглавия в трета стихосбирка (ВИДЕО)

5015 30/09/2022 15:08 Култура Книги
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Известният журналист, поет и учител на Стара Загора Живка Барова представи своята трета стихосбирка, наречена „Житейско петолиние“. Книгата излиза само пет месеца, след като поетесата представи първите си две книги – „Късчета душа“ и „Перо от ангел“ отново в залата на къща-музей „Гео Милев“ в Стара Загора.

За това кратко време стиховете на Живка Барова получиха своето признание и на национално ниво - шест от тях намериха своето място в последното издание на Алманах за нова българска поезия на издателство „Буквите“ – София.

Третата книга на Живка Барова носи музикалното заглавие „Житейско петолиние“ и съдържа 80 стихотворения с музикални заглавия. Стиховете са разделени в пет раздела, подобно на петолиние, които също носят своите музикални имена – „Минорна реалност“, „Блус за двама“, „Пулсиращи ноти“, „Симфония под небето“ и „Дитирамби за радост и болка“.

Стиховете от третата стихосбирка на Живка Барова отново трогват с искреността си и прекрасни художествени попадения. В тях дошлите за премиерата на книгата в изпълнената до краен предел зала на къща-музей „Гео Милев“ без съмнение откриха музиката на живота – такава, каквато са я усетили и в собствения си живот – понякога миньорна, изпълнена със съмнения, с тревога. Понякога топла като домашен уют или гореща, като сбъдната любов.

Прекрасните стихове на Живка Барова този път бяха рецитирани не само от самата нея, но и от актьорите Галя Александрова, Красимир Койчев и преподавателя по английски език Ани Пеева – Христова.

Специално участие с акапелно изпълнение на красива българска народна песен взеха деца от фолклорен ансамбъл „Жарава“, а китаристът и певец Антонио изпълни едни от най-красивите български шлагери „Не остарявай любов“ и „Накрая на света“.

„Сигурно много години Живка Барова е трупала мълчание, което сега има нужда да изговори – затова в толкова кратък период успя да напише и издаде три прекрасни стихосбирки“, каза поетът Таньо Клисуров, като й пожела нови поетични вдъхновения. Големият поет на Стара Загора поздрави Живка Барова и за това, че отскоро е приета за член на Дружеството на писателите в Стара Загора.

Представяме ви едно от стихотворенията й в стихосбирката „Житейско петолиние“:

Дъждовен валс

Не беше то дъжд,

а дъждовна соната,

лиричен релакс

за любов и мечти,

танцуваха капките

с хъс по стъклата,

рисуваха ноти

с дъждовни сълзи.

Като луд музикант

по металната стряха,

свиреше с пръсти

неуморно дъжда -

адажио, скерцо -

акорди звучаха

и омагьосваха

с ритъм нощта.

Не беше то дъжд,

а мелодия свята,

с вълнуващ душата

тъжен рефрен...

Свиреше сякаш

дъждът в тишината

дъждовния валс

на Фредерик Шопен.

Стихосбирката на Живка Барова „Житейско петолиние“, както и предните й две книги „Късчета душа“ и „Перо от ангел“ можете да закупите като се свържете с нея по месинджър във фейсбук jivka.barova.

Коментари към новината

Още новини от Култура