Новини от област Стара Загора и България

Обявяват конкурс за идеен проект за паметник на Тодор Александров в Стара Загора

1273 29/09/2022 15:34 Духовност Личности
Паметникът на Тодор Александров в Благоев град
Обявяват конкурс за идеен проект за паметник на Тодор Александров в Стара Загора
Divident.€U Divident.€U

Общинските съветници днес приеха предложението на колегите си от ВМРО Никола Чакалов и Антон Андонов да бъде проведен конкурс за иденн проект на бюст паметник на революционера Тодор Александров. Старейшините гласуваха в бюджета на Община Стара Загора да бъде предвиден бюджет от 6000 лева за награден фонд.

Още на юнската си сесия Общинският съвет на Стара Загора прие предложението в Стара Загора да бъде изграден такъв паметник. Идеята е той да бъде разположен в западната част на парк "Зеления клин" между улиците "Христина Морфова" и Димитър Подвързачов".

На основание взетото решение кметът на общината ще разпореди да бъде организиран и проведен конкурс за идейния проект на монумента.

Тодор Александров Попорушев е български революционер, член на Централния комитет и лидер на Вътрешната македонска революционна организация.
Роден на 4 март 1881 година в щипската махала Ново село, в семейството на учителя Александър Попорушев и Мария Хаджиянева-Попорушева. Той е една от най-дейните личности, участвали активно в събитията, довели до окончателното освобождение на България от османската власт и борец за освобождението на Македония.

Снимка: паметникът на Тодор Александров в Благоевград

Коментари към новината

Още новини от Духовност