Новини от област Стара Загора и България

Общинският съвет даде зелена светлина за строеж на болница "Сърце и мозък" в Стара Загора

Общинският съвет даде зелена светлина за строеж на болница Сърце и мозък в Стара Загора
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Общинските съветници на Стара Загора гласуваха почти единодушно техен упълномощен представител да подкрепи инвестиционните намерения на „Търговска лига – Глобален аптечен център“ за изграждане на болница от веригата „Сърце и мозък“ върху общински парцели, включени в Индустриална зона „Загоре“.

Това ще бъде общинският съветник от ГЕРБ Стефан Духтев. Решението беше подкрепено от 39 общински съветници, трима въздържали се и нито един против.

Така Стефан Духтев беше упълномощен да гласува със „за“ по всички точки от дневния ред на общото събрание на акционерите на „Индустриална зона Загоре“, което ще се проведе на 25 октомври от 14 часа в Стара Загора.

На това заседание ще бъде гласувано предложение за продажба чрез конкурс на недвижимите имоти, върху които потенциалният инвеститор иска да строи болница. Събранието трябва да определи минимална продажна цена, конкурсна документация и минималните условия за изпълнение от спечелилия конкурса за продажба на имотите.

В инвестиционното си намерение от "Търговска лига" посочват, че ще инвестират около 100 милиона лева и ще разкрият първоначално 600 работни места, които след финалната реализация на проекта, ще нараснат на 900. Болницата ще бъде в два корпуса, ДКЦ и дом за стари хораи трябва да бъде завършена до 72 месеца от старта на инвестицията.

Цифрите бяха подчертани в изказванията на повечето от взелите отношение по темата общински съветници.

Според Янко Янков от „Алтернативата за гражданите“ новата болница ще привлече специалисти от цяла България, които ще дойдат да живят в Стара Загора със семействата си. „Инвестицията е голяма и трябва да бъдем глупаци, ако не я подкрепим“, посочи Антон Андонов от ВМРО.

В същия дух се изказа и водачът на групата общински съветници от коалиция „БСП за България“ проф. Иван Върляков. Според него би било лош сигнал за други потенциални инвеститори във високотехнологични производства, ако откажем това предложение.

Освен това в договора има упоменати минимални изисквания, при неизпълнението на които договорът може да бъде прекратен – разкриване на брой работни места, размер на инвестиция, срокове за реализация и други.

Според Върляков отделенията в бъдещата частна болница ще бъдат от най-висок клас и ще бъдат основа за обучение на студенти и лекари от Тракийския университет, което ще помогне за запазването му като градообразуващ фактор.

Подкрепа за новата частна болница изказа и общинският съветник от ГЕРБ арх. Мартин Паскалев, който поздрави колегите си от БСП, че мислят в същата посока.

В подкрепа на „Сърце и мозък“ се изказа и председателят на постоянната комисия по здравеопазване доц. д-р Емил Славов от ГЕРБ, който посочи че не е работа на общинските съветници да преценяват дали общината има нужда от ново лечебно заведение или не.

Единствено общинският съветник от „Демократична България“ Димитър Чорбаджиев постави някои смущаващи въпроси – защо в проекта за нова мегаболница в Стара Загора няма заложено отделение по инфекциозни болести и по пулмология, от каквито се е видяло че града има остра нужда по време на ковид кризата. Той изрази съмнение и в предложената процедура, тъй като въпросните парцели, определени за продажба, са били прехвърлени на „Индустриална зона Загоре“ на предишната сесия, което подсказва, че инвестиционният план и намерения вероятно са били предварително подготвени.

Коментари към новината

Още новини от Здраве