Новини от област Стара Загора и България

Наградиха ветераните от СК "Бадминтон" за успеха от Европейското първенство (ВИДЕО)

4105 28/09/2022 15:45 Спорт Стара Загора
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Ветераните на Спортен клуб „Бадминтон“ в Стара Загора получиха специални отличия и плакети от община Стара Загора за триумфалното си участие на Европейското първенство по бадминтон, което се проведе в средата на август в Любляна. Председателят на клуба Пламен Михалев, Мая Добрева, Митко Чавдаров и Тихомир Киров бяха посрещнати със заслужени аплодисменти от зам.-кмета по спорта Красимира Чахова. На събитието присъства и почетният председател и основател на СК „Бадминтон“ Христо Михалев.

38-годишната Мая Добрева завоюва цели три медала, състезавайки се в три дисциплини. Тя стана европейски шампион на двойки при жените заедно с Атанаска Спасова (Пазарджик), освен това спечели сребърен медал индивидуално и сребърен медал на смесени двойки заедно с Пламен Михалев.

Старозагорката е обявена за най-добре представилата се жена в своята категория за това първенство.

Сребърни медали завоюваха шампионите от Европейското първенство в Испания преди 4 години Пламен Михалев и Тихомир Киров. Нелепа контузия в края на първенството им попречи да се преборят отново за златото и да защитят златната си титла. Макар и без завоюван медал отлично се представи и Митко Чавдаров.

„Сърдечно ви поздравявам. Бадминтонът  традиционно е силен спорт в нашия град и вие го доказахте за пореден път. Нелепа контузия попречи на мъжката ни двойка отново да донесе европейската титла, но съм сигурна, че това няма да ви спре. Пожелавам ви здраве и попътен вятър!“, приветства шампионите Красимира Чахова. 

„Благодарим на Община Стара Загора за посрещането. Ако за младите състезатели бадминтонът е професия и доход, за ветераните той е удоволствие, което обаче е свързано с много лишения, както в семейството, свободното време а и финансовата страна не е лека“, отбеляза председателят на клуба и сребърен медалист от Любляна Пламен Михалев. „Въпреки това и тази година съумяхме да се подготвим за този форум. Започнахме да се готвим за него преди 4 месеца. За съжаление на тези години е трудно да постигнеш оптимална форма. Благодаря на Мая Добрева за успеха - слязох да играя с нея на смесени двойки в групата 35+, което си е голямо предизвикателство, тъй като аз вече съм на над 40 години. Изгубихме на контрагейм на финала от французите. Смятам, че представянето ни е оптимално на базата на подготовката, която постигнахме. Надявам се след 2 години на Европейското отново да сме така единни и още по-добре подготвени“, допълни Пламен Михалев.

„Много е трудно да се подготвиш за първенство от подобен ранг, защото ние, като ветерани, работим, имаме семейства. За мен беше много трудно да се състезавам едновременно в три дисциплини и се радвам, че успях да издържа физически“, каза златната медалистка Мая Добрева.

„За да добиете представа какво сме постигнали, ще посоча, че от България бяхме 7 състезатели от общо 1200 от останалите европейски страни!“, подчерта Митко Чавдаров. Когато германските спортисти разбрали, че сме само седмина, казали на наш международен съдия –къде отивате, другите отбори са с по 40-50 човека. Но ние отидохме на финала! Това показва колко високо е нивото на бадминтона в Стара Загора“, каза Чавдаров.

Почетният председател на СК „Бадминтон“ Христо Михалев също поздрави ветераните и припомни, че старозагорският клуб е най-големият в страната, с най-много титли, но е лишен от възможността да бъде домакин на големи състезания заради липсата на база. 128 са само децата, които са записани официално в клуба, над 160 идват на тренировки. „В малката заличка на БСФС едва се разминават“, посочи Михалев.

Заедно с кмета на Стара Загора Живко Тодоров клубът започва реализацията на проект по разширяване на залата. Проектът ще подзволи да бъдат изградени още 3 корта, с което ще станат общо 7. „Това ще позволи Стара Загора да приема държавни първенства, но за международни е нужна мултифункционалната зала, която града не успя да построи и остана единственият голям град в България, без подобна зала“, допълни Пламен Михалев.

В едно европейско първенство участват около 1600 състезатели, заедно с треньорските екипи и семействата, които ги придружават, броят им надхвърля 2500 души. Първенствата продължават около 10 дни. Всичко това може да бъде огромен позитив за Стара Загора, ако все пак мултифункционалната зала бъде построена“, смятат бадминтонистите на Стара Загора.

„Стара Загора е столицата на бадминтона. Може би това се дължи на Аязмото - оттам са тръгнали първите наши състезатели през 1969 година, когато е основан клубът“, посочи Христо Михалев. „Благодарен съм за всички тези години и ще продължим да поддържаме спорта колкото можем, за запазим името си като град на бадминтона“.

Христо Михалев връчи парични премии на състезателите от Любляна, а на клуба подари чек за 23 650 лева. Парите са събрани с благотворителна кауза по време на юбилейните празници за неговия 70-ти рожден ден и 30-тия рожден ден на строителната му компания „Лесо Инвест“. Парите ще бъдат използвани за развитието на детския бадминтон.

Коментари към новината

Още новини от Спорт