Новини от област Стара Загора и България

Задържахме двойно повече нелегални мигранти в Старозагорско, натискът ще расте

Задържахме двойно повече нелегални мигранти в Старозагорско, натискът ще расте
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Задържаните бежанци в Старозагорска област, които са пресекли незаконно южната ни граница, тази година са двойно повече, в сравнение с миналата година. Това съобщи началникът на Областна дирекция на полицията в Стара Загора старши комисар Николай Колев.

През 2021 година задържаните нелегални мигранти в Старозагорско са били 535, досега от началото на тази година са задържани 1048. Прогнозите на специалистите са, че мигрантският натиск върху южната ни граница ще расте през есенно-зимните месеци.

Данните бяха изнесени по време на заседание на Областният съвет по сигурност под председателството на областния управител Иван Чолаков.

В ОД на МВР вече е приет разработен план за действие при засилване на мигрантската вълна. Той съобщи още, че към момента официално регистрираните украински граждани на територията на областта са 1107. От тях 845 са поискали статут за временна закрила.

Украинците са концентрирани предимно в градовете Стара Загора и Казанлък. В почивната база на „Мини Марица Изток“ към днешна дата има настанени 37 души, предимно майки с малки деца. В базата на Областното пътно управление в Павел баня има 29 украинци. Прогнозите са за увеличаване на мигрантския натиск и от Украйна. Това сочат наблюденията през септември.

На 335 украински семейства са отпуснати еднократни помощи до този момент, информира Павлина Делчева, директор на „Социално подпомагане“. Дирекцията е одобрена по проект като бенефициент и до края на годината на лица с придобит статут за временна закрила ще бъдат предоставени по 100 лв. еднократна помощ.

От данните на Регионално управление на образованието стана ясно, че 33 украински деца са записани и ходят в детски градини, а други 33 деца посещават различни училища. Няма технически проблем в
градини и училища да бъдат записани още желаещи.

Областната организация на БЧК е обгрижила досега 1358 души - всички бежанци от Украйна. Някои от хората са получавали помощи във вид на санитарни материали, храни, лекарства и др. повече от един път. Помощите се осигуряват преди всичко от дарения на български граждани и фирми.

В края на заседанието Иван Чолаков заяви, че обстановката в Старозагорска област по отношение на бежанците се следи денонощно и при рязко засилване на бежанската вълна към областта ще бъдат предприети съответните мерки.

Коментари към новината

Още новини от Общество