Новини от област Стара Загора и България

Старозагорска митрополия не е награждавала посланичката на Русия Елеонора Митрофанова

Старозагорска митрополия не е награждавала посланичката на Русия Елеонора Митрофанова
Divident.€U Divident.€U

Старозагорска митрополия разпространи опровержение, че посланикът на Русия Н. Пр. Елеонора Митрофанова е била наградена с църковно отличие по време на Божествената св. литургия на 25 септември в храм-паметника „Рождество Христово“. Подобна информация е била публикувана в различни медии.

От митрополията уточниха, че такова отличие е орденът Св. Ап. Карп, който се връчва за особени заслуги към Старозагорска епархия. "С него бяха наградени президентът на Република България Румен Радев, Н.В. Симеон Сакскобурготски и проф. Мария Нейкова. Останалите плакети и грамоти са юбилейни (протоколни) и се връчват единствено и само за участие в тържествата по повод 120 години от освещаването на храм-паметника „Рождество Христово“, като не изразяват позиция по повод актуалните събития в целия свят.

Доказателство за това са широко отворените врати за украинските свещенослужители, които от няколко месеца участват активно в църковния живот на Старозагорска епархия, сред който е и тридневната програма.

Държим да отбележим, че сред поканените бяха представители на всички държави, чиито войни са загинали по време на Шипченската отбрана. В петък (23 септември) участник в откриването на тържествата беше делегация от Сърбия, която Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отличи със същия плакет.

Представителите на Финландия и Полша изразиха благодарността си, но по уважителни причини не се включиха в честванията. Посолството на Украйна в Република България не отговори на поканата.

Коментари към новината

Още новини от Общество