Новини от област Стара Загора и България

Две старозагорски винарни спечелиха наградите на "Августиада" 2022

12643 26/09/2022 11:59 Туризъм Винен туризъм
Две старозагорски винарни спечелиха наградите на Августиада 2022
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Царица Августиада и нейните подгласнички ще участват в клип, представящ българското вино във Великобритания

От наградените 3 винарски изби на фестивала на виното и културното наследство „Августиада“ 2022, две са от Старозагорски регион. Голямата награда получава винарна ROXS Winery, разположена в старозагорското село Винарово собственост на опитния енолог Снежана Мутафчийска.
Вината, получили най-много гласове по традиция се отличават със Знака на Августиада – образ на монета от римско време с изображение на император Каракала.
След награждаването разговаряме с Галина Нифору, основател и мениджър на Oinorama –един от организаторите на фестивала.

- Госпожо Нифору, кои са наградените на тазгодишния винен фестивал „Августиада“ и как бяха избрани най-добрите вина?
- Тази година в конкурса се състезаваха около 60 вина. На първо място е ROXS Winery с Marcelan 2019. Да припомня, че на предходното издание на „Августиада“ жителите и гостите на Стара Загора отново поставиха на първо място тази изба, но с Syrah & Marcelan 2018. На второ място тази година е Вила Мелник с „Мелник 55“, а на трето място се класира Винарска изба „Бетър Халф“ от Змейово с Мискет 2021.
Всички хора на изложението имаха възможност да гласуват. Тези три вина получиха най-много точки.

- Кои са най-важните характеристики на награденото вино на ROXS Winery?
- Виното е много плодово и сочно, много свежо. Има богат аромат. Винарите от ROXS Winery успяват да извлекат характерността от този сорт с малка намеса на енолога. Това отличава и вината на „Бетър Халф“ . Хората харесват виното да има сортово обозначение, сортова характерност, да бъде пивко и приятно.

- Какви вина предпочита българинът – бели, розе или червени?
- Категорично предпочитанието на българите са червените вина. Това си личи и от гласуването на хората, при обработването на резултатите.

- Успяха ли българските винарни да излязат от ковид кризата?
- Има раздвижване в бранша. Постоянно се появяват нови изби. Някои успяха да достигнат и дори да задминат нивата си на продажби от 2019 г., други не. Борбата е сериозна, никак не е лесно за бранша. Трябва да се набляга на износа, защото българският пазар е малък.

- Удовлетворена ли сте от протичането на юбилейното издание на „Августида“в Стара Загора?
- Ние сме доволни, когато хората са доволни. В този смисъл, видя се, че за всички посетители и изложители „Августиада“ беше празник. Изложителите осъществиха добри продажби. Хората се запознаха с вината им и вече ще ги търсят и в магазинната мрежа. Надяваме се вината, които в момента не се намират в Стара Загора, да започнат да се продават скоро тук. За посетителите беше много приятно да се запознаят с нови изби и вина.
Имаше и хранителни продукти на изключително високо ниво в това издание. Както знаете Царица Августиада тази година е Ивайла Ушева, а нейни подгласнички са Пламена Колева и Джамила Калаш. Ще включим момичетата в промоционалния клип, който ще заснемем за представяне на българското вино за пазар Великобритания.

- Какво ще представлява клипът за пазар Великобритания?
Това е клип, с който Българската асоциация на износителите на вино рекламира българското вино в чужбина. Снимането на клипа ще бъде много вълнуващо за момичетата, защото на практика те стават лицето на България. Клипът ще се гледа на майсторски класове, изложения, семинари, в сайта, който предстои да направим за пазар Великобритания.

Коментари към новината

Още новини от Туризъм