Новини от област Стара Загора и България

Нощта на изкуствата оживи артистичния дух на Стара Загора

1750 24/09/2022 12:00 Култура Сцени
Нощта на изкуствата оживи артистичния дух на Стара Загора
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Над 1000 старозагорци и гости на града привлече инициативата "Нощ на изкуствата" в Стара Загора. Зрелищното откриване започна пред входа на Регионалния исторически музей в Стара Загора с гайдарския състав "Ангел Войвода" и Прабългарската школа за оцеляване “Багатур”. Спектакълът от прабългарската школа зарадва малки и големи с характерни битки, оръжия и ритуали от нашите предци.

Казваме ви добре дошли, надяваме се да изживеете приятни мигове и да се насладите на експозицията на музея, както и на програмата, която сме ви приготвили”, приветства жителите и гостите на града директорът на РИМ - Стара Загора Петър Калчев.

Официални гости на събитието бяха зам.-кметовете на Община Стара Загора Милена Желева и Красимира Чахова, както и министърът на туризма Илин Димитров.

"Нощта на изкуствата" продължи до малките часове на следващия ден с интересни лекции, изложби и представления в регионалните библиотеки, читалище "Родина 1860", астрономическата обсерватория, Художествената галерия на Стара Загора, къща-музей "Гео Милев", с концерт в Дръжавна опера Стара Загора и много други инициативи.

Без съмнение едно от най-приятните места за посещение в "Нощта на изкуствата" създаде Арт колектив "На улицата" в Къщата на архитекта. Там те събраха аплодисментите на стотици млади хора, които на светлината на свещи в двора на старата градска къща на емблематичния архитект Димов с чаша вино в ръка се наслаждаваха на джаз на живо, на оригинални арт инсталации и изложба на старинни предмети, слушаха записи на българска поезия. Специално лазерно осветление оживи фасадата на красивата градска къща и създаде много настроение сред гостите на вечерта.

Докато на Античния форум вървеше дегустацията на вино от десетия юбилеен фестивал "Августиада", феновете на рок музиката имаха своя златен шанс с изпълнения на живо пред бирения бар "Дръмс".

Коментари към новината

Още новини от Култура