Новини от област Стара Загора и България

Арх. Мартин Паскалев, ГЕРБ - СДС: Ще стартираме нова Национална програма за саниране

арх. Мартин Паскалев
Арх. Мартин Паскалев, ГЕРБ - СДС: Ще стартираме нова Национална програма за саниране
Съдържание от ГЕРБ-СДС Съдържание от ГЕРБ-СДС

Арх. Мартин Паскалев е на четвърта позиция в листата на ГЕРБ – СДС в Стара Загора. Завършил е специалност „Архитектура“ в Университет по архитектура, строителство и геодезия – София. Работи като архитект-проектант. Общински съветник от ГЕРБ, мандат 2019 – 2023 г. в ОбС – Стара Загора. Председател на Постоянната комисия по териториално и селищно развитие и транспорт.

- Арх. Паскалев, как влязохте в политиката и в партия ГЕРБ?
- Винаги съм се интересувал от политика, още през студентските години. През 2019 г. дойде предложението да бъда част от листата на ГЕРБ за местните избори с кандидат за кмет Живко Тодоров. Реших, че мога да се включа едновременно като специалист в областта на строителството и проектирането и заедно с това да видя какво представлява политиката отвътре. Екипът на господин Тодоров, който спечели изборите за своя трети мандат с огромно мнозинство, също беше фактор в това мое решение.

- Кои ще бъдат приоритетите в работата Ви, ако станете депутат от Старозагорски избирателен район?
- Ще работя за 4 основни инфраструктурни приоритета, свързани с региона: разширяване на пътния участък между АМ „Тракия“ и град Стара Загора, ремонт на пътя Стара Загора – Нова Загора. Приоритет в работата ми ще бъде и теренът на бившето летище Стара Загора, който обхваща над 2000 дка, да се превърне в модерна индустриална зона, както и да бъде извършен пълен ремонт на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“.

- Колко средства ще бъдат необходими за ремонта на болницата и откъде ще дойдат те?
- Ще бъдат необходими около 20 млн. лева. Средствата ще дойдат от оперативни програми на ЕС, от държавния бюджет. Държавата трябва да обърне сериозно внимание на болницата, която е важна за всички жители на Старозагорски регион. Говорим за пълен ремонт на сградата, но да не забравяме и съвременното оборудване, за което също сме предвидили 8 млн. лева.

- Как трябва да изглежда новата индустриална зона на Стара Загора и какви трябва да бъдат предимствата ѝ, за да привлече повече инвеститори?
- В Индустриална зона „Загоре“ останаха само 1-2 непродадени парцела, тоест наличните 130 – 150 дка на практика вече са реализирани. Видя се, че моделът работи и интерес към индустриални терени има, както от местни, така и от чуждестранни инвеститори. Затова трябва да запазим този начин на работа и да търсим разширяване на площите, които може да предлагаме за индустриални обекти. Много производства имат нужда от 150 - 200 дка за изграждане само на едно предприятие. Смятам, че Стара Загора се нуждае от големи площи с добра комуникация, каквато безспорно е Летище Стара Загора. Трябва да вървим в посока Община Стара Загора да придобие тази земя. Необходимо е всички заедно да гледаме в тази посока, защото индустриалната зона ще даде нови възможности на региона.

- Последният парламент не успя да приеме индексации за строителите във връзка с поскъпването на строителните материали. Как се отрази това на строителния бизнес?
- Предишният парламент и управляващите започнаха война със строителните фирми и то в обстановка, в която цените растяха главоломно. Има спечелени поръчки от фирми от преди две години. Строителните фирми са изправени пред избора – да фалират или да спрат работата по обектите. Обекти, които можеха да бъдат готови, в момента стоят и нищо не се случва с тях. Това е не само наказание за тях по необясними за мен причини, но и реално наказание на гражданите, които имат нужда, които ползват тази инфраструктура. Ние, от ГЕРБ – СДС, си поставяме като приоритет незабавното възстановяване на поддържането пътищата и изграждане на големите инфраструктурни обекти. Наш основен приоритет е и да възстановим програмата за саниране на жилищата. Нова програма за повишаване на енергийната ефективност на многофамилните жилищни сгради, което е основен наш приоритет. Тя ще доведе до намаляване с 30% на сметките за ток, по-красиви сгради и домове. В Стара Загора има 85 санирани блока. Подали са документите си още 180 блока, тоест интересът е голям. Това е програма, която работи в полза на хората!

- По време на управлението на ГЕРБ бяха отпуснати средства за нова спортна зала в Стара Загора. Ще продължи ли ГЕРБ този проект, ако отново поеме управлението?
- Както знаете, проведе се архитектурен конкурс и беше избран проект–победител. Започна изработването на техническия, на работния проект. Беше осигурена първата половина от необходимите средства от страна на правителството и оставаше да започне работа по проекта. Той имаше подкрепата на спортните клубове в града. Допитахме се до тях, за да разберем колко голяма да бъде залата, с какви характеристики. Техните отговори определиха заданието за конкурса, който проведохме. Зад гърба си имаме подкрепата на спортна Стара Загора, както и на държавата. След турболенциите в управлението на държавата, не успяхме да реализираме проекта. Поставяме си за цел да подновим процеса и Стара Загора да има своята спортна зала.

- Вие сте председател на Постоянната комисия по териториално и селищно устройство в Общинския съвет. Кои бяха най-важните решения, които успяхте да приемете в местния парламент в тази посока?
- Идеите, които минават през ПК ТСРТ са от малки проекти, касаещи 1 човек, до планове като ОУП, които касаят бъдещето на града в следващите 15 години. Преди няколко месеца беше приет новият ОУП на Стара Загора, включващ вече всички 51 села с ясно обособени граници за строителство. Залагат се нови индустриални терени, които да могат да бъдат реализирани като индустриални зони, тоест ние чрез новия ОУП показваме на българските и чуждестранни инвеститори желанието и устрема си да развиваме бизнеса и да осигуряваме работни места. Имаме добра стратегия за развитието на общината през следващите 10-15 години.

- Лесно ли беше да се обединят около този ОУП всички политически сили?
- В крайна сметка новият ОУП беше приет с абсолютно единодушие. В залата имаше 49 общински съветници и всички гласуваха „за“. Разбира се, по време на изработването всяка политическа сила защитаваше своя теза. Аз съм благодарен на колегите, че в крайна сметка направихме това, което трябва да правят всички политици – седнахме на една маса, обсъдихме, направихме компромиси и приехме предложеното решение.

- Ще има ли същата съдба и ПУП-а на Старозагорските минерални бани?
- Това е втората по важност цел, която сме си поставили с колегите в комисията по териториално и селищно устройство – да бъде приет и ПУП на Старозагорските минерални бани. Това е план, започнал своето изработване преди 10-12 години. За жалост през тези години ОС не е постигнал консенсус, единомислие, за да бъде приет. Сега смея да кажа, че с колегите постигнахме разбирателство. Остава финалната права в чисто техническото завършване на проекта от страна на проектантския екип и внасянето му в сесия съвсем скоро. Проектантският екип има задачата да нанесе всички наши обсъждания и тези около които се обединихме.

- Член сте на Творчески колектив „На улицата“. Успяхте ли да утвърдите нови арт зони и пространства в Стара Загора?
- Целта ни е алтернативните форми на изкуство да бъдат изразени по някакъв начин. Още от самото начало като естествена точка на провеждане на събития се утвърди Къщата на архитекта на ул. „Сава Силов“. До ден днешен тя остава притегателен център, в който започваме и свършваме всички събития, които реално организираме под шапката на арт колектива „На улицата“. Включихме като интересно арт пространство и квадратът до сградата на Община Стара Загора. Тук идва моментът, в който трябва да кажа, че липсват за съжаление хора, които искат да се включат в работата на подобен тип структури. Бих искал да призова млади хора да изявят своята форма на изкуство.

- Развивате собствен бизнес в родния си град. Каква е според Вас бизнес средата в Стара Загора?
- За щастие, Стара Загора е сред градовете, в които младите хора се завръщат, след като завършат архитектура. Над 90% от колегите ми останаха в София. Бизнес климатът в Стара Загора е добър, вижда се и от пазара в сектор строителство.

За коалиция ГЕРБ - СДС гласувайте с №24 в бюлетината!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Коментари към новината

Още новини от Политика