Новини от област Стара Загора и България

Нова инвестиция

Близо 3 млн. лева ще получи Община Чирпан от проекта за фотоволтаичната централа

5403 21/09/2022 16:26 Икономика Бизнес
Близо 3 млн. лева ще получи Община Чирпан от проекта за фотоволтаичната централа
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

17 общински съветници гласуваха за даване на отстъпено право строеж

Общинските съветници на Чирпан днес гласуваха поименно за даване на отстъпено право на строеж на фирма „Чирпан Солар Планет“, която ще изгради мащабен фотоволтаичен парк на територията на три чирпански села – Златна ливада, Зетьово и Целина. „За“ даване на отстъпено право на строеж гласуваха 17 общински съветници, а 1 гласува с „въздържал се“.

Инвестиционно намерение беше съпътствано от множество решения на местния парламент през последната година, като на практика това е последното. То дава възможност на инвеститора да получи строително разрешение и да започне изграждането на фотоволтаичната централа с мощност 200 мегавата.

Инвеститорът ще заплати на община Чирпан 2,9 млн. лева, като 1,6 млн. лева ще постъпят по сметката на общината още тази година, съобщи за Divident. EU кметът на Чирпан Ивайло Крачолов. Тези пари ще ни дадат спокойствие и баланс на бюджета, казва кметът. 

Община Чирпан е договорила и социални ангажименти, които инвеститорът поема към жителите на общината. Компанията ще подпомагат читалищата в трите села. Освен това фирма „Чирпан Солар Планет“ става и генерален спонсор на футболния клуб на Чирпан.
Увеличават се инвеститорите, които насочват поглед към община Чирпан, каза за Divident.EU кметът Ивайло Крачолов. В тази връзка общинското ръководство е направило всичко необходимо, за да придобие 2 терена от бившето Военното поделение и върху тях да изгради нова индустриална зона.

„ Близо 6 месеца работихме, направихме цялостна окомплентовка на документите заедно с Дирекцията по собствеността към Министерство на отбраната. Имаше сгради, които трябва да се актуват, да се съборят. Документите вече са на бюрото на зам.-министъра на отбраната Генчовска с уверението, че след проверка, ще бъдат внесени за решение в Министерство на отбраната. Ако това решение бъде взето по време на служебното правителство, ще можем в следващия бюджет да заложим пари за проектиране на нова Индустриалната зона. Целта е да кандидатстваме за средства през Плана за възстановяване“, казва Крачолов.

Теренът за бъдеща индустриална зона е с площ от 450 дка и с отлично местоположение. Индустриалната зона е вписана и в новия Общ устройствен план на Чирпан, който влиза през следващите дни за обществено обсъждане.

 

Коментари към новината

Още новини от Икономика