Новини от област Стара Загора и България

Сигурност

Интегрирана система за видеонаблюдение въвеждат в община Чирпан

5403 21/09/2022 14:19 Общество България
Интегрирана система за видеонаблюдение въвеждат в община Чирпан
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Община Чирпан въвежда интегрирана система за видеонаблюдение в града. Системата разполага с 18 обзорни камери осигуряващи постоянно наблюдение за спазване на правилата за движение по пътищата и обществения ред и повишаване безопасността на жителите и гостите на града. Стойността на проекта е 144 000 лева, като средствата са изцяло от капиталовата програма на общината.

4-ри допълнителни камери са с възможност за разпознаване на регистрационните табели на ППС/МПС, на много държави - ЕС, Турция, Израел, Русия и ОНД, в ключовите точки. Те дават възможност за активни действия по отношение на откраднати и издирвани ППС/МПС.
Фокус точките са определени по препоръка на РУ Чирпан след направено обследване на комисия от представители на полицията и Общината. На Етап 1 е покрита централна градска част и вход-изход на града.

Новата система за видеонаблюдение беше представена в Чирпан в присъствието на Атанас Илков, директор Главна дирекция „Национална полиция“, директорът на ОДМВР Стара Загора комисар Николай Колев, зам.-областния управител на Стара Загора Стоян Стоянов, представители на институции и граждани.

„Днес приключваме проект от инвестиционната програма на общината, свързан с изграждане на видеонаблюдение в Чирпан. Работихме повече от 1,5 година. Обхванати са най-важните точки от нашия град. Смисълът беше да изградим видеонаблядение на най-високо технологично ниво, отговарящо на най-новите технологии“, каза кметът на Чирпан Ивайло Крачолов. Той допълни, че са изградени 2 центъра за видеонаблюдение – единият в дежурната стая на полицейското управление, другият – в общината.

Новата система за видеонаблюдение ще помогне на първо място да има превенция. Тя ще даде по-добра възможност работещите в РПУ, в прокуратурата да бъдат прецизни в разследването, допълни кметът.
Той съобщи, че още през следващата година общината ще надгради системата за видеонаблюдение, като ще бъдат обхванати и селата Зетьово, Целина и Спасово.
Изградената система е с аналитичен софтуер. Работи изцяло на принципа на алгоритми. Софтуерът на системата ще бъде надграден занапред и с лицево разпознаване.

Коментари към новината

Още новини от Общество