Новини от област Стара Загора и България

В Тракийския университет разработват молекула срещу рак при домашните любимци

7706 20/09/2022 09:03 Здраве Алтернатива
В Тракийския университет разработват молекула срещу рак при домашните любимци
Divident.€U Divident.€U

Във Ветеринарно-медицинския факултет на Тракийския университет започват клинични изследвания на нова молекула, разработена от българския учен Филип Фратев, за създаване на първото негенерично лекарство за лечение на агресивен рак с метастази при домашните любимци.

Началните резултати от приложението на тази молекула върху мишки са изключително обнадеждаващи. На 32-рия ден при контролната група гризачи, страдащи от рак
на млечната жлеза, напълно изчезват метастазите в костите и черния дроб, единични туморни клетки се откриват в белия. Амбицията на ректора доц. д-р Добри Ярков е със създадения екип от учени от различните клинични дисциплини на ВМФ и в сътрудничеството с фирма "Микар 21" да бъде създадено първото лекарство, което се прилага с приемане през устата за лечение на кучета и котки.

Това ще бъде изключителен пробив във ветеринарната медицина и основа за разработване на медикамент и за лечение на рака при хората.

Филип Фратев е химик и астроном, ръководител на Обсерватория "Звездно Общество", откривател и кръстник на много астероиди, на които дава имена на български революционери, царе и книжовници.

През последните години научните му търсения са свързани с откриване на нови лекарствени молекули за лечение на рака, Ковид 19 и някои редки заболявания.

Освен със световно-известни лаборатории, фирми и университети, ученият с корени от Сопот и родственици, прототипи на романа "Под игото", работи и с добре развиващи се, иновативни средни училища като Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство "П. К. Яворов". Нейният директор Ангел Живков, с ентусиаста на възрожденец, е готов да включи логистично и училището, което е под патронажа на Тракийския университет.

Текст: Стоянка Пастърмова

Коментари към новината

Още новини от Здраве