Новини от област Стара Загора и България

Президентът Радев пристига за 120-годишнината от освещаването на Шипченския манастир

1998 19/09/2022 14:37 Духовност Вяра
Президентът  Радев пристига за 120-годишнината от освещаването на Шипченския манастир
Divident.€U Divident.€U

С тридневна програма ще бъде отбелязана 120-годишнината от освещаването на храм-паметник „Рождество Христово“ – Шипченски манастир.
Честванията започват на 23 септември (петък) с Международна научна конференция под надслов „120 години от освещаването на храм - паметник „Рождество Христово“ – Шипченски манастир“.

Тя ще се проведе от 16:00 часа в Исторически музей „Искра“, гр. Казанлък. Във форума с доклади ще се включат редица изследователи и преподаватели от висши учебни заведения в страната и чужбина. Веднага след това, в 18:00 часа, ще бъде открита изложба. Вторият ден от програмата започва с вечерно богослужение в храм-паметник „Рождество Христово“.

От 17:30 часа в Исторически музей „Искра“, гр. Казанлък ще бъде прожектиран филм, посветен на годишнината, а в 18:15 е началото на празничният концерт. Входът на събитията е свободен.

В неделя (25 септември) в храм-паметник „Рождество Христово“ ще бъдат отслужени утреня и Божествена св. Литургия, която ще бъде възглавена от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан. Сред поканените официални гости на събитията са президентът на Република България Румен Радев, членове на Св. Синод на БПЦ-БП, представители на институции и други.

 

Коментари към новината

Още новини от Духовност