Новини от област Стара Загора и България

Модерен компютърен томограф закупи със свои средства УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович“

Модерен компютърен томограф закупи със свои средства УМБАЛ  Проф. д-р Ст. Киркович
Divident.€U Divident.€U

Компютърен томограф от последно поколение заработи от днес в клиниката по образна диагностика на университетската болница в Стара Загора „Проф.д-р Ст. Киркович“. Това е втори компютърен томограф, с който ще разполага клиниката. По този начин ще можем да реагираме много по-бързо, както при спешни случаи, така и при планови изследвания, обясни началникът на клиниката по „Образна диагностика" доц. д-р Митко Митев, д.м.

Новият компютърен томограф е закупен със средства от бюджета на болницата, посочи директорът на лечебното заведение проф. д-р Йовчо Йовчев, д.м. Стойността на модерния апарат е 482 000 лева. Той е спирален, мултидетекторен, с изключително висока резолюция и голяма бързина на извършваните изследвания. При необходимост позволява и извършване на изследвания с контрастно вещество за диагностициране на дискретни промени в съдовете и структурите на човешкото тяло.

До новия компютърен томограф е инсталиран и съвременен дигитален рентгенов апарат, който също гарантира прецизност на образните изследвания.

„Ще работим едновременно и с двата томографа, за да бъдем в помощ на пациентите винаги, когато е необходимо“, посочи доц. д-р Митев.

Водосвет за здравето на пациентите, които ще ползват скъпата апаратура, както и на медиците, които ще работят с нея, отслужиха свещеници от Старозагорската епархия.

Лентата на новата придобивка беше отрязана от проф. Йовчев в присъствието на двама зам.-министри на здравеопазването от служебния кабинет – д-р Александър Златанов и д-р Тома Томов, както и директора на РЗОК-Стара Загора д-р Жулиета Здравкова, директорът на РЗИ д-р Станимир Станков и зам.-областният управител Стоян Стоянов.

„Няколко пъти съм бил в болницата, знам, че целият персонал полага огромни усилия лечебното заведение да поддържа високо ниво на обслужване на нуждаещите се пациенти“, посочи зам.-министър Златанов, като посочи, че общественото здраве и доболничната помощ имат нужда от особено голяма подкрепа, за да се постигне качествено лечение на болните.

Коментари към новината

Още новини от Здраве