Новини от област Стара Загора и България

От 23 септември

Стартира третото издание на Международен студентски театрален фестивал "Данаил Чирпански"

1739 19/09/2022 09:37 Култура Сцени
Стартира третото издание на Международен студентски театрален фестивал Данаил Чирпански
Divident.€U Divident.€U


Стара Загора посреща третото издание на Международния студентски театрален фестивал „Данаил Чирпански“ на 23 септември. Събитието ще продължи до 27 септември, а 3-членно международно жури ще оценява дипломните спектакли на 7-те академии от Европа. Участниците са от Словения, Испания, Италия, Ирландия, Швейцария, Великобритания и България. Откриването ще се състои на 23 септември (петък), пред и в Културен център „Стара Загора” от 19:00 ч., с истинска фиеста - улични изкуства, музика, шествие на театрални костюми и други.

По време на фестивалните дни, спектаклите от програмата ще бъдат представени в Културен център „Стара Загора”, Държавен куклен театър - Стара Загора и Драматичен театър „Гео Милев”.
Както всяка година са предвидени и множество допълнителни събития, които са насочени към развиването на уменията на участниците, както и към анализ на тяхната работа. Всеки член на журито ще води свое ателие или презентация, а в рамките на фестивалните дни ще се проведе и движенческият уъркшоп "Въображение и движение в тялото на артиста" от Яница Атанасова. Тя е режисьор и хореограф на редица успешни танцови спектакли и филми, и е носител е на множество престижни отличия като наградата "Златна муза" за най-добър съвременен танцов спектакъл "WръZки". Хореографията ѝ получава признание от различни европейски и световни танцови състезания като „Open Russian Championship“, "World Dance Masters ", “Dance Star World Dance Championship”.

Всички спектакли, ако не е посочено друго в програмата, са с вход от 8 лв. под формата на дарение, срещу което се получава покана с конкретно място в салона. Дарение можете да се направи и на касата в Културен център от 23 до 27 септември, както и на касата в Държавен куклен театър и ДТ “Гео Милев” час преди всеки спектакъл. Всички събрани средства ще се използват за реализирането на МСТФ „Данаил Чирпански”.
Фестивалът се осъществя с подкрепата на Община Стара Загора и Министерство на културата. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации”. Държавен куклен театър - Стара Загора, Драматичен театър „Гео Милев”, Държавна опера Стара Загора и Регионална библиотека “Захарий Княжески” застават зад фестивала.

Кой е в журито?
Англичанинът Пол Борн е театрален режисьор, преподавател и артистичен директор на Menagerie Theatre Company в Кеймбридж. Преди това е бил артистичен директор на Center Stage New York и директор на The Frankfurt Playhouse. Преподавател е в Кеймбридж и в DAMU (Прага), където води курсовете съответно Творчески процеси и Режисура и продуценство.

„Запознах се с част от организаторите преди месеци и една от причините да приема да бъда жури на фестивала е, че екипът изглеждаше толкова посветен на това да почете Данаил Чирпански като отличен млад артист. А скоро ще можем да честваме работата на много отлични млади артисти от Европа. Аз, като “стар артист”, имам възможността да чувам, виждам и разбирам какво интересува младите хора – да бъда свидетел на тяхното въображение, любопитство и човечност… аз съм късметлия!”, споделя Пол Борн.

От Румъния пристига Джанина Карбунариу - режисьор, драматург, директор на Младежкия театър и куратор на Международния театрален фестивал в Пиатра Нямц. Работата й е представена на международни фестивали в Авиньон, Wiener Festwochen, Биенале New Plays from Europe Wiesbaden, LIFT London, Almada International Festival, TransAmeriques Festival в Монреал, New Drama Budapest, New Drama Moscow, Млади Леви Любляна и др. Нейни пиеси са преведени и поставени в редица държави.

От българска страна в журито се включва Илияна Кънчева - сценограф и визуален артист. В периода 2013-2014 г. нейни експериментални филми са селектирани за участие на фестивали във Варна, Пловдив, Сърбия, Гърция, Белгия и Германия. Има четири самостоятелни изложби и участва в множество групови в България и чужбина. През февруари 2017 г. печели едномесечен творчески престой към фондация „Arts Connection” в Маями, САЩ. През 2022 г. печели наградата „Икар“ на Съюза на артистите в България за сценография. Илияна ще бъде жури на фестивал за първи път в рамките на МСТФ “Данаил Чирпански”. “Това малко ме плаши, от една страна, но от друга - ме вдъхновява и го приемам като изключително предизвикателство към себе си и като голяма отговорност”, споделя тя.

 

Коментари към новината

Още новини от Култура