Новини от област Стара Загора и България

Нова учебна година

Две старозагорски училища посрещнаха възпитаниците си в напълно обновени сгради

Две старозагорски училища посрещнаха възпитаниците си в напълно обновени сгради
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА


Две старозагорски училища – СУ „Васил Левски“ и СУ „Христо Ботев“ / сградата на бившето 7 ОУ / посрещнаха своите възпитаници на 15 септември в напълно обновени училищни сгради.
Ремонтите на двете учебни заведения са на стойност 4 млн. лева. За тях Община Стара Загора ползва средства от Доверителния фонд.

Освен просторни и светли класни стаи, учебните заведения имат и модерни физкултурни салони, интерактивни дъски, ново оборудване и учебни помагала.
Учебната година в СУ „Васил Левски“ беше тържествено открита в присъствието на зам.-кмета на Стара Загора Иванка Сотирова, председателя на Общинския съвет Мария Динева, изпълняващия длъжността директор на РУО Милена Йолдова, учители и родители.
Най-развълнувани от всички бяха първокласниците и техните родители.
Тържеството започна с издигането на националния флаг и празничен водосвет.

„Бъдете здрави, силни и любознателни“. Пожелавам ви с желание да престъпвате прага на родното училище. Доброто образование е основна предпоставка за вашия успех в утрешния ден“, каза в приветствието си председателят на Общинския съвет в Стара Загора Мария Динева.

"Благодаря на всички учители и родители, които посрещнаха несгодите от ремонта през изминалите месеци. Сигурна съм, че в следващите години ще бъде трудно да се отстоява наплива на желаещите да учат в това учебно заведение. СУ „Васил Левски“ има своята история, която трябва да помним“, каза в приветствието си зам.-кметът Иванка Сотирова. Тя допълни, че община Стара Загора през следващите седмици ще вложи допълнителни средства и в обновяването на училищния двор.

„Този ден за нас е двоен празник, защото се сбъдна дългоочакваната ни мечта – да видим училището си ново, обновено, такова, каквото трябва да бъде, каквото го заслужават нашите ученици.Огромни благодарности на общинското ръководство на Стара Загора, на вас колеги и на родителите“, каза в приветствието си директорът на учебното заведение Лена Борисова.

Лентата на новата сграда бе прерязана и в СУ „Христо Ботев“. Поздрав към най-малките ученици и вече порасналите възпитаници отправиха директорът на школото Александър Буров, както и официалните гости – Иванка Сотирова и Милена Йолдова. В двора на училището специално  място бе отредено и за учители-ветерани, които с емоция си припомниха годините, в които са преподавали на старозагорските деца.

В празничната програма в XI ОУ „Николай Лилиев“ се включи зам.-кметът на Стара Загора Красимира Чахова. „В този празничен ден съм радостна и щастлива да бъда именно сред вас и да посрещнем заедно първия училищен звънец. Тук, на тази дата, виждам изпълнени с надежда и усмивки лица, готови да посрещнат предизвикателствата пред себе си. Гордея се с децата и техните постижения, с учители и директор, които дават всичко от себе си за по-добри успехи. Вие сте пример за следване, на добър час!“, каза зам.-кметът в словото си. Тя поздрави и учениците в III ОУ „Кольо Ганчев“ и им пожела усмивки, успехи, търпение и отдаденост. Екипът на училището бе подготвил топло и емоционално посрещане, изненади за първокласниците и музикална част.

С добра дума и пожелание за здраве и творчески успехи се обърна към учениците и екипа на НУМСИ „Христина Морфова“ зам.-кметът Милена Желева. Сред гостите бяха и общински съветници, артисти и щастливи родители.

Гост на тържество по повод 15-ти септември бе и гл. архитект на Стара Загора Младен Иванов. Той поздрави учениците в ППГ „Гео Милев“ и ПГСАГ „Лубор Байер“, а секретарят на Общинска администрация Делян Иванов бе част от празника в СУ „Иван Вазов“ заедно с управителя на Международния младежки център в града Весела Марева.

Общински съветници и представители на  различни институции също бяха сред официалните лица на пъстрите тържества в старозагорските училища.

Първокласниците получиха музикален диск "Подадена ръка", специално издание по музика и текст на Почетния гражданин на Стара Загора фолклориста акад. Крум Георгиев, както и поздрав от кмета на Общината Живко Тодоров.  Сред подаръците за най-малките имаше и  тетрадки от Фен клуба на ФК „Берое“, както и безплатен билет за предстоящия мач с ФК „Левски“.

42 000 ученици от 1 до 12 клас в Старозагорски регион посрещнаха днес първия учебен ден. Общото желание на ученици, учители, на ръководствата на учебните заведения е обучението да остане присъствено до края на годината, както и да се справят успешно с предизвикателствата, породени от скока в цените на горивата през последните месеци.
На този етап всички училища в община Стара Загора са готови да се справят с новия отоплителен сезон, казват от общинското ръководство.

Коментари към новината

Още новини от Образование