Новини от област Стара Загора и България

Курбан за благодарност към спасителите от летните пожари даде на Кръстовден кметът на Казанлък

2149 14/09/2022 16:20 Духовност Вяра
Курбан за благодарност към спасителите от летните пожари даде на Кръстовден кметът на Казанлък
Divident.€U Divident.€U

Навръх Кръстовден и в деня на професионалния празник на пожарникарите кметът на Община Казанлък Галина Стоянова събра на курбан за здраве и благоденствие над 100 представители на местната власт, военни, огнеборци, представители на горските стопанства и бизнесмени, участвали в гасенето на опасните летни пожари. „От името на нашите съграждани и лично от мое име, като кмет на Община Казанлък, поднасям дълбока благодарност за проявената от Вас безусловната отдаденост и изключителна отговорност при гасенето на опасните пожари през лятото на тази година, които нанесоха големи материални щети, но благодарение на всички вас бяха спасени човешки животи.“, казва Галина Стоянова в благодарствените адреси.

Тя благодари и на откликналите за справяне с наводненията в карловските села и изрази „дълбока признателност за човешкия пример и кураж, за демонстрираната съпричастност!“. Кметът на Казанлък заявява още: „Показахте и доказахте, че пред лицето на опасността трябва да сме единни, защото само заедно сме сила!“.

 На големия християнски празник Въздвижение на Светия Кръст Господен, известен  още като Кръстовден, по молба на Кмета на Казанлък и нейния екип Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан освети курбана, даден за здраве и благополучие. „Ако имаме вяра - означава, че всичко ще бъде наред. Ако имаме любов – тогава омразата вече не съществува. Ако имаме надежда – скръбта ще изчезне. И остава единствено вярата.“, посочи Дядо Киприан. „Все така дръзновено, с огромна обич към това, което вършите, с това безстрашие! За много благодатни години!“, поздрави Негово Високопреосвещенство за празничния ден.

 „С голяма обич и голяма признателност искам да благодаря на митрополит Киприан с емблематичната казанлъшка роза за ежедневните молитви за казанлъчани!“, каза Галина Стоянова и връчи на Дядо Киприан един от символите на гарда.

 Към присъстващите Кметът на Казанлък се обърна с думите: „Именно, защото заедно сме силни, всички Вие се отзовахте и на двата пожара!Изказвам благодарност на всички Ви! За това, че рискувахте живота си, за това, че бяхте на терен много отговорни и заедно с гражданството направихте възможно да няма нито една жертва, нито един бедстващ човек и да спасите колкото може повече от имуществото и българската гора!“, заяви Галина Стоянова към десетки военни, пожарникари, горски служители и местни граждани, спомогнали смело, с жива сила и тежка техника за преодоляване на опасните пламъци, надвиснали над града през лятото на 2022 г.

Музикален поздрав към гостите поднесоха момичета и момчета от Школата по поп пеене „Орфей“ към Народно читалище „Възродена искра - 2000“ с вокален педагог Мариана Мъгева.

 

 

 

Коментари към новината

Още новини от Духовност