Новини от област Стара Загора и България

Премиера

Радичковата „Суматоха“ разсмя и разплака старозагорската публика

3199 14/09/2022 14:01 Култура Сцени
Радичковата  Суматоха  разсмя и разплака старозагорската публика
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

На 20 септември ще има втора премиера на спектакъла по пиесата на Йордан Радичков

Необикновеният свят на Йордан Радичков оживя на сцената на Драматичен театър „Гео Милев“ с премиерната постановка на една от най-поставяните му пиеси – „Суматоха“. Пълната зала на театъра ръкопляска, плака и се смя с Радичковите особняци Гоца, Араламби, Лило, Глигор, Иван Гамаша, Шушляка, Зеленото дърво…

СуматохаМладият режисьор на постановката Дамян Тенев прави своя версия на текста, решавайки сполучливо спектакъла като клоунада с много динамика и пластична игра на артистите Димитър Митев, Христофор Недков, Иван Калошев, Велин Братанов, гост-актьора Пламен Петков, Илчо Димитров, Жоро Ганчев и Илина Илиева.

Точно в стила на клоунадата сценографията на Величка Джамбазова залага на цирков манеж, пълен със слама, в която смешно-тъжните герои на Радичков преживяват своите вълнения, надежди, съмнения и страхове. Нейно дело са и впечатляващите костюми.

Йордан Радичков е и труден, и много интересен автор, чийто магически реализъм се изучава в училище, а текстовете на големия писател, народовед и мъдрец остават актуални и до днес, посочи директорът на театъра Светла Тодорова, за която „Суматоха“ е още една осъществена мечта от амбициозния й план да „държи високо летвата“ в художествените търсения на репертоара на театъра. Тя с учудване открива, че Радичков никога не е бил поставян на старозагорската театрална сцена и решава да поправи този пропуск.

Публиката аплодира премиерния спектакъл на Суматоха„Разрових се назад във времето и с удивление открих, че Радичков никога не е бил поставян на старозагорска сцена, „Суматоха“  е написана пред 55 години. Нашата публика не се е докосвала до неговите “странно летящи” и държащи се странно светове, населени с верблюди и тенци, където бродят белите вълци, дошли от Турну Мъгуреле, където Лазар върти своята лазарица, а Гоце Герасков отговорно лети към Луната. Един свят на откритите възможности, на изкривените перспективи и на мъдрото съпричастие. Свят на “свирепото настроение” и “неосветените дворове”. Започваме сезона със „Суматоха“ – една безкрайна трагикомична сага“, разказа Светла Тодорова.

Старозагорската версия на „Суматоха“ успя да пресъздаде по оригинален и впечатляващ начин магическия свят на Радичков и на премиерното си представление на 12 септември заслужено обра както овациите, така и смеха и сълзите на публиката.

А след спектакъла всички имаха възможност с чаша вино да се насладят на юбилейния концерт на група „Остава“ в откритото пространство на Бирхалето пред сградата на театъра.

Свилен Ноев и компания също бяха впечатлени от старозагорската „Суматоха“ и се постараха да я задълбочат с изпълнението на обичани и нови хитове. Така мъдрата пиеса на Радичков и интелигентното рок звучене на „Остава“ се допълниха по чудесен начин.

Втората премиера на „Суматоха“ е насрочена за 20 септември от 19 часа, а билетите вече са в продажба.

Коментари към новината

Още новини от Култура