Новини от област Стара Загора и България

Премиера

Радичковата „Суматоха“ разсмя и разплака старозагорската публика

2184 14/09/2022 14:01 Култура Сцени
Радичковата  Суматоха  разсмя и разплака старозагорската публика
Стоян СТРАТИЕВ Стоян СТРАТИЕВ

На 20 септември ще има втора премиера на спектакъла по пиесата на Йордан Радичков

Необикновеният свят на Йордан Радичков оживя на сцената на Драматичен театър „Гео Милев“ с премиерната постановка на една от най-поставяните му пиеси – „Суматоха“. Пълната зала на театъра ръкопляска, плака и се смя с Радичковите особняци Гоца, Араламби, Лило, Глигор, Иван Гамаша, Шушляка, Зеленото дърво…

СуматохаМладият режисьор на постановката Дамян Тенев прави своя версия на текста, решавайки сполучливо спектакъла като клоунада с много динамика и пластична игра на артистите Димитър Митев, Христофор Недков, Иван Калошев, Велин Братанов, гост-актьора Пламен Петков, Илчо Димитров, Жоро Ганчев и Илина Илиева.

Точно в стила на клоунадата сценографията на Величка Джамбазова залага на цирков манеж, пълен със слама, в която смешно-тъжните герои на Радичков преживяват своите вълнения, надежди, съмнения и страхове. Нейно дело са и впечатляващите костюми.

Йордан Радичков е и труден, и много интересен автор, чийто магически реализъм се изучава в училище, а текстовете на големия писател, народовед и мъдрец остават актуални и до днес, посочи директорът на театъра Светла Тодорова, за която „Суматоха“ е още една осъществена мечта от амбициозния й план да „държи високо летвата“ в художествените търсения на репертоара на театъра. Тя с учудване открива, че Радичков никога не е бил поставян на старозагорската театрална сцена и решава да поправи този пропуск.

Публиката аплодира премиерния спектакъл на Суматоха„Разрових се назад във времето и с удивление открих, че Радичков никога не е бил поставян на старозагорска сцена, „Суматоха“  е написана пред 55 години. Нашата публика не се е докосвала до неговите “странно летящи” и държащи се странно светове, населени с верблюди и тенци, където бродят белите вълци, дошли от Турну Мъгуреле, където Лазар върти своята лазарица, а Гоце Герасков отговорно лети към Луната. Един свят на откритите възможности, на изкривените перспективи и на мъдрото съпричастие. Свят на “свирепото настроение” и “неосветените дворове”. Започваме сезона със „Суматоха“ – една безкрайна трагикомична сага“, разказа Светла Тодорова.

Старозагорската версия на „Суматоха“ успя да пресъздаде по оригинален и впечатляващ начин магическия свят на Радичков и на премиерното си представление на 12 септември заслужено обра както овациите, така и смеха и сълзите на публиката.

А след спектакъла всички имаха възможност с чаша вино да се насладят на юбилейния концерт на група „Остава“ в откритото пространство на Бирхалето пред сградата на театъра.

Свилен Ноев и компания също бяха впечатлени от старозагорската „Суматоха“ и се постараха да я задълбочат с изпълнението на обичани и нови хитове. Така мъдрата пиеса на Радичков и интелигентното рок звучене на „Остава“ се допълниха по чудесен начин.

Втората премиера на „Суматоха“ е насрочена за 20 септември от 19 часа, а билетите вече са в продажба.

Коментари към новината

Още новини от Култура