Новини от област Стара Загора и България

Старозагорката Яна Илиева - шампион на Югоизточна Европа по ориентиране, затвърди титлите с нови успехи

2219 14/09/2022 13:10 Спорт Свят
Старозагорката Яна Илиева - шампион на Югоизточна Европа по ориентиране, затвърди титлите с нови успехи
Divident.€U Divident.€U

За четвърта поредна година старозагорката Яна Илиева беше част от националния отбор по спортно ориентиране и представи България на множество международни форуми – Европейско първенство за юноши и девойки в Унгария, Световно първенство за мъже и жени до 20 години в Португалия и Балканиада (шампионат на Югоизточна Европа) в Румъния.

На Европейското първенство за юноши и девойки, състояло се в началото на месец юли 2022 г., Яна се представи достойно, като завърши в първата половина на класирането.

На Балканиадата, която се проведе в края на август, дванадесетокласничката от ГПЧЕ „Ромен Ролан“ наложи доминантност в групата си „Жени до 18 години” и затвърди балканските си титли от миналите години. Дългата дистанция бе тежък и техничен терен, на който Яна се представи отлично и завоюва златен медал. В щафетите бяга първи пост и осигури преднина на съотборниците си, предавайки първа. В крайното класиране щафетата завърши на второ място. Средната дистанция предостави сложен маршрут, позволявайки на старозагорката да демонстрира умения. В тази дисциплина България взе само 2 златни медала в група „Мъже до 18 години” – Здравко Колев от Плевен, и в група „Жени до 18 години” – Яна Илиева.

Представянето на старозагорката на международните първенства тази година я утвърждава като един от най-стабилните състезатели на младежкия национален отбор.

 

Коментари към новината

Още новини от Спорт