Новини от област Стара Загора и България

Жители на Гълъбово протестират тази вечер "за" и "против" работата на "Брикел"

Жители на Гълъбово протестират тази вечер за и против работата на Брикел
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

Жители на град Гълъбово излизат тази вечер на протест и контрапротест заради работата на топлоцентралата на "Брикел" ЕАД.

Инициативата е на граждани, които са категорични, че "Брикел" непрекъснато замърсява въздуха и околната срледа с въглищен прах, който се изхвърля във въздуха при работата на централата. Според тях държавата трябва да вземе спешни мерки това замърсяване най-накрая да спре завинаги. За последно официално превишаване на допустимите стойности по различни показатели за чистотата на въздуха в Гълъбово, включително за серен диоксид, е засечено от инспекторите на РИОСВ - Стара Загора.

Противниците на организирания протест смятат, че протестът е политически и че обслужва интересите на бившето правителство на Кирил Петков, което в края на управлението си направи две внезапни проверки на "Брикел". Тогава стана скандал, в който бившият премиер Петков и екс министъра на околната среда и водите Борислав Сандов подчертаха, че цялата сграда на централата пуши и изхвърля въглищна пепел през всички дограми и фуги по сградата. Сандов дори пусна заповед за незабавно спиране на централата, което обаче беше отменено от ВАС.

В последствие директорът на "Брикел" Янилин Павлов заяви пред Divident.EU, че предприятието излиза по-рано в профирактична почивка по време на която ще бъдат монтирани допълнителни прахоуловители.

Много от жителите на Гълъбово обаче вече не вярват нещо да се промени и затова са готови да бъдат на протеста тази вечер.

Очаквайте репортаж от мястото на събитието.

Коментари към новината

Още новини от Икономика