Новини от област Стара Загора и България

Първи учебен ден

1260 първокласници ще прекрачат училищния праг в Старозагорска община

1260 първокласници ще прекрачат училищния праг в Старозагорска община
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

Над 100 са били кандидатите за едно учителско място в Стара Загора

1260 първокласници ще прекрачат за първи път училищния праг в община Стара Загора, съобщи за Divident.EU зам.-кметът по образованието в Старозагорска община Иванка Сотирова. Всички деца ще получат в първия си учебен ден диск с текст и музика на почетния гражданин на Стара Загора Крум Георгиев. В диска ще има и обръщение към малчуганите от кмета Живко Тодоров.

Врати ще отворят, за да посрещнат своите възпитаници и двете големи училища, които бяха ремонтирани в общината – СОУ Васил Левски и бившето 7 ОУ, където сега се намира СОУ „Христо Ботев“.
В друга сграда през новата учебна 2022 – 2023 година ще бъдат само учениците на ПГОХ „Райна Княгиня“. Те ще учат в СОУ „Георги Райчев“, тъй като училището им е в ремонт. Проектът за ремонт на сградата се финансира от МОН.
Три училища в Старозагорска община остават да учат на двусменен режим – Второ основно училище, ГПЧЕ „Ромен Ролан“ и СОУ „Максим Горки“.

90% от учебните заведения в Стара Загора се отопляват на газ. Засега всичко е обезпечено, не би трябвало да има проблеми с отоплението, казва Сотирова.
По изчисление на директорите на учебните заведения, които вече са дали заявките си към Овергаз, топлото засега в учебните заведения ще бъде с около 20% по-скъпо от предходната година. Осигурени са дърва и за училищата в 50-те села в Старозагорска община, казва Сотирова.

Всички училища в Старозагорска област са в готовност за първия учебен ден, съобщи и временно изпълняващият длъжността директор на РУО Милена Йолдова.
Недостиг на учители в Старозагорска област няма. За 1 учителско място от обявените свободни учителски места в Стара Загора, са се състезавали над 100 кандидати. Интересът към учителскта професия в областта е голям, отчитат от инспектората.
Засега е спряна процедурата по избор на директори на училища в Стара Загора и в страната.

Коментари към новината

Още новини от Образование