Новини от област Стара Загора и България

От 23 до 25 септември на Античната улица

10-то юбилейно издание на Августиада 2022 посреща Стара Загора

10-то юбилейно издание на  Августиада 2022 посреща Стара Загора
Divident.€U Divident.€U


Предстои 10-ото юбилейно издание на Фестивал на виното и културното наследство Августиада 2022, организиран от Търговско-промишлена палата - Стара Загора и компания OINORAMA wine consulting & business solutions, в партньорство с Община Стара Загора. Събитието ще събере представители от 35 изби и производители на храни от 23 до 25 септември на открито, на Античната улица в центъра на града.

Събитието ще започне с дефиле, предвождано от кандидатките за престижното звание Царица на „Августиада“, както и участващите във фестивала изложители, изявени готвачи от ресторантите на Стара Загора и възпитаници на Професионална гимназия за обществено хранене „Райна Княгиня“, фолклорна група от Народно читалище „Св. Климент Охридски“, Държавен куклен театър Стара Загора, Общинският духов оркестър и организаторите. Кулминацията му ще бъде официалното откриване на „Августиада“ на сцена на Античната улица в 18:30 ч.

“Не мога да повярвам, че изминаха 10 години от идеята ни за създаването на Фестивала на виното и културното наследство Августиада. Стара Загора е град с богата 8000-годишна история, различните култури са оставили своя отпечатък и до днес, а виното, което се прави в региона, е на световно ниво. Искаме да покажем това на всички посетители от града, региона и от чужбина, които очакваме да дойдат и да станат част от този истински празник на духа и виното”, сподели Галина Нифору, управител на Оинорама консултинг и един от организаторите на Августиада.

Олег Стоилов, Председател на Търговско-промишлената палата Стара Загора и организатор на фестивала, също сподели вълнението си. “Целият бизнес на Стара Загора помага и тази година за едно незабравимо издание. Това е едно от емблематичните събития за града ни, а тази година Турция е страна-партньор и очакваме много посетители, които турските туроператори ще доведат на Августиада.”

По традиция изложението е място за среща на най-добрите изби на България, а интересни и нови кулинарни продукти ще бъдат за първи път представени пред посетителите. Фестивалът притежава неповторима атмосфера, която е в синхрон и с посланията на “Нощта на изкуствата” в града.

В рамките на първия ден на “Августиада” ще бъде избрана и “Царица на Августиада” – титла, която ще носи онази млада дама, определена от журито за посланик на духа на фестивала. Миналогодишната носителка на титлата – Жанита Христова, и нейната подгласничка – Преслава Дончева, участваха в заснемането на промоционалния клип на Българската асоциация на производителите и износителите на вино за Китай, Япония и Южна Корея, представяйки достойно страната ни.

Културната програма ще продължи в трите фестивални дни, а на специална Гала вечеря „Августиада 2022“ в шатра на терасата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“, пред отбрани гости ще бъдат представени вина от „Августиада“ и Балканския винен конкурс.

В последния ден на фестивала ще бъдат обявени и наградените вина на „Августиада 2022“. За престижните отличия се борят над 250 вина, които публиката избира. Vox Poluli, Vox Dei ( Глас Народен, Глас Божи) е мотото на фестивала. Записването все още тече.

Билетите за посещение са 10 лв. за един ден и 15 лв. за два и три дни.

Коментари към новината

Още новини от Туризъм