Новини от област Стара Загора и България

Ръст

Рекордна печалба регистрира ТЕЦ "Марица изток 2" за първото полугодие на 2022 г.

Рекордна печалба регистрира ТЕЦ Марица изток 2 за първото полугодие на 2022 г.
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

338.6 млн. лева печалба за първото шестмесечие на годината е регистрирала държавната ТЕЦ "Марица изток 2". Това е най-високият резултат на централата през годините. От губещо енергийно дружество преди година, то се нарежда сред едно от най-печелившите в страната. Според финансовия отчет на ТЕЦ „Марица изток 2“ за първото тримесечие на годината, публикуван в страницата на БЕХ, дружеството е имало печалба от 270 млн. 802 хил. лв. за първите 3 месеца от 2022 г. За сравнение, през първите 3 месеца на 2021 г. , то е регистрирало загуба от 81 млн. 358 хил. лв. 

Добрите финнасови резултати на ТЕЦ „Марица изток 2“ от началото на 2022 г. безспорно се дължат на високите борсови цени на тока и големия износ.
Данните за полугодието сочат, че са продадени над 4.3 млн. мВтч, или почти колкото за цялата минала година. Огромната част от тази енергия е предложена през борсата, докато през 2021-ва повечето ток е бил насочен към регулирания пазар.

Очакванията са добрите резултати на държавната централа да продължат и през втората половина на тази година, като положителният финансов резултат може да е още по-голям заради повишаващата се цена на тока през юли и август.
Приходите за ТЕЦ "Марица-изток 2" от януари до юни са били 1.71 млрд. лв. при само 190 млн. лв. през същия период на 2021-ва.
През първото тримесечие на тази година централата е реализирала приходи от 1 млрд. 091 млн. лева, като за същия период на предходната година, те са били едва 101 млн. 060 хил. лева.

Коментари към новината

Още новини от Икономика