Новини от област Стара Загора и България

Днес е 6 септември - денят на българското обединение

1302 06/09/2022 09:00 Духовност Традиции
Днес е 6 септември - денят на българското обединение
Divident.€U Divident.€U

С военен ритуал и поднасяне на венци и цветя пред паметника на "Защитниците на Стара Загора" в парк "5 октомври" ще започне днес в 11 ч. програмата по честване на една от най-важните дати в българската история - 6 септември, Съединението на България.

В историческите събития важна роля играят и много старозагорци. През февруари 1885 година в Пловдив Захари Стоянов оглавява таен централен революционен комитет, в който активна дейност развиват старозагорците Иван Стоянович Аджалето и Илия Куртев.

В самата Стара Загора кметът Димитър Начев, Сава Маринов и Христо Ваклидов основават комитет, който да работи за Съединението с всички сили и средства. Подкрепят ги уважавани политици и общественици - д-р Георги Хаканов, учителят Стефан Костов, аптекарят Стефан Танев и десетки други будни старозагорци.

Радостната вест пристига в Стара Загора в сутрешните часове на 6 септември. Тогава в нашия град се провежда традиционен панаир. Това е поводът тук да се стекат хиляди граждани от цялата околия. Те започват да се поздравяват не с "Добър ден" и "Добър вечер", а с "Честито Ви Съединението!". Това продължава дълги дни, защото радостта е голяма.

Съединението е актът, с който на 6 септември (18 септември по нов стил) 1885 година автономната област Източна Румелия се отцепва от Османската империя и се обединява с Княжество България, противно на решенията на Великите сили на Берлинския конгрес.

До Съединението се стига след народни бунтове в Панагюрище, Чирпан, Пазарджик, Голямо Конаре и други южнобългарски селища, координирани от Българския таен централен революционен комитет. В резултат на военен преврат, оглавен от майор Данаил Николаев, османският губернатор в Пловдив Гаврил Кръстевич е свален от власт и заменен от администрация, назначена от българския княз Александър I.

Със Съединението и успешната му защита българите постигат първия етап от националното си обединение и ревизията на Берлинския договор. Територията и населението на Княжество България се увеличават съществено, но това подтиква съседните балкански държави да се обединят трайно срещу идеята за автономия на Македония и Одринско. (Уикипедия)

Коментари към новината

Още новини от Духовност