Новини от област Стара Загора и България

Приключи ремонтът на Летния театър. Лили пристига за откриването утре

2207 05/09/2022 14:16 Култура Сцени
Приключи ремонтът на Летния театър. Лили пристига за откриването утре
Алекс СОТИРОВА Алекс СОТИРОВА

"Готови сме за Лили Иванова и голямото откриване на 6-и септември! Последни детайли, изпипване на някое ъгълче и седалка, грижи за озеленяването и пространството около обновения Летен театър в Стара Загора. На живо е още по-красиво!" - това написа днес в профила си във фейсбук зам.-кметът по култура, туризъм и младежки дейности Милена Желева.

Така община Стара Загора и изпълнителите на реконструкцията от ДЗЗД "Театър 2020" успяха да спазят ангажимента си съоръжението да бъде готово за големия концерт на Лили Иванова, с който утре - 6 септември от 20 часа обновеният Летен театър на Стара Загора официално ще бъде открит.

Следващата седмица, в неделя 11 септември, на сцената на летния театър отново ще има голям концерт с любими звезди - спектакълът "Пеещи артисти", продуциран от Игор Марковски, в който ще видим и чуем Орлин Горанов, Койна Русева, Миро, Добрин Досев и много други звезди на българската естрада.

Милена Желева посочи, че интересът към Летния театър отсега е много голям. До края на лятото се очакват още няколко големи концерта. Вече има запазена и дата за музикално събитие през лятото на следващата година.

За утрешното събитие – концертът на примата на българската музика Лили Иванова, Община Стара Загора осигурява буферна зона за паркиране на автомобили. Свободен ще е достъпът до пространството около южния вход на стадион „Берое“.

Обновеният обект разполага с 1740 места. Последната част от необходимата документация за приключване на цялостната реконструкция на съоръжението се очаква да бъде приключена до края на деня.

Летният театър е открит през 1959 година и от тогава не е цялостно ремонтиран. Стойността на проекта за новия му облик е 3 072 754 лева, а финансирането е от Фонд за устойчиви градове.

Изпълнител на дейностите е ДЗЗД „ТЕАТЪР 2020“. Автор на визията е проектантски екип с ръководител арх. Явор Янулов и ландшафтен арх. Корнелия Маторова. Строителният надзор бе на екип „МГ“.

Общата площ на обекта е 3800 м2, от които 1330 м2 са зелени площи. Основната цел на проекта за цялостно обновяване бе да се запази съществуващата симбиоза между открития театър и заобикалящата го зеленина, давайки възможност за провеждане на концерти, спектакли, фестивали, оперни и театрални постановки и други прояви от културен характер.

Дейностите, които стартираха през 2021 година, включиха ремонт на базата, с който бе подобрена функционалността ѝ, нова сцена в рамките на старите размери, подмяна на седалките, както и изграждане на достъпна среда за хора в неравностойно положение.

Изградената пергола от метална конструкция с решетъчна структура, дава завършен вид на сцената и оркестрината, но е и максимално щадяща съществуващата дървесна растителност. Част от перголата е ажурна, което осигурява свободно преминаване на стволовете на съществуващите дървета. 

Коментари към новината

Още новини от Култура