Новини от област Стара Загора и България

Общинският съвет на Стара Загора подкрепи проекта за зелен водород

Общинският съвет на Стара Загора подкрепи проекта за зелен водород
Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА Автор: Сашка ПАНАЙОТОВА

С 32 гласа общинските съветници на Стара Загора подкрепиха предложението, внесено от кмета Живко Тодоров

Общинският съвет на Стара Загора даде предварителното си съгласие за учредяване на безвъзмездно право на строеж в продължение на 30 години върху имот – частна общинска собственост на СНЦ „Водородна долина Стара Загора“.
С 32 гласа „за“ Общинският съвет подкрепи реализацията на проекта „Загора Устойчив Водороден Регион“, иницииран от СНЦ „Водородна долина Стара Загора“ и представянето му като предложение в рамките на отворения прием на проекти от съвместното предприятие „Чист водород“ (CleanH2 JU) - Clean Hydrogen Joint Undertaking по линия на "Хоризонт Европа".

Общинската земя е с площ от близо 206 дка и се намира в старозагорското село Еленино. СНЦ „Водородна долина Стара Загора“ планира да изгради върху нея фотоволтаична централа и да произвежда зелен водород. Проектът включва фотоволтаична централа или система от фотоволтаични централи с инсталирана пикова мощност до 22MW общо, електрическа подстанция, прилежаща техническа инфраструктура за присъединяване към електропреносната мрежа като част от реализацията на проект – „Загора Устойчив Водороден Регион“.

От сесията на Общинския съвет на Стара Загора стана ясно, че партньори на СНЦ „Водородна долина Стара Загора“ са ЕСО, фирма Алмотт ООД, Хранинвест Стара Загора, ЦИЕС, транспортната фирма на Холдинг „Загора“ - Загора Мобил, ТЕЦ „Марица Изток 2“, както и Тракийският университет.
Учредителите са представляващите холдинга фирми Алмотт и Адрона ЕООД.

Предложението, внесено от кмета Живко Тодоров беше разгледано на извънредна сесия в местния парламент. То предизвика бурни дискусии сред съветниците. На техните въпроси отговаря инж. Стръмски, представител на „Водородна долина Стара Загора“.
Общинският съветник Янко Янков потърси отговор на въпросите ще се ползва ли питейна вода за производството на зелен водород,както и къде ще се складират отделяните вредни вещества. „За нуждите на водородния добив ще се ползват източници, които няма да поставят в риск водоснабдяването на общината, екологичните изисквания ще бъдат на първо място, увериха от сдружението.

Методи Пенчев от „Народен съюз“обърна внимание на това, че ако приеме предложението Общинският съвет ще се откаже от един от малкото урбанизирани парцели, който е с пазарна стойност най-малко 2,5 млн.лева. При реализация на този проект ползите, според него ще бъдат изцяло за сдружението, а за общината ползите ще бъдат неопределени и хипотетични.

„По справка от публичния регистър в Стара Загора има само един урбанизиран общински имот с площ над 50 дка. В селата такива имоти, общинска собственост има само 8, като единият от тях е този в Еленино“, съобщи председателят на Общинския съвет Мария Динева.
Според общинския съветник Боян Бабанов ползите за Стара Загора от проекта за производство на зелен водород ще бъдат големи. Много фирми, много икономики могат да се облагодетелстват от този проект. Това е индустрия, която тепърва ще се развива, отбеляза той.

Мария Жекова, председател на общинските съветници от групата на ГЕРБ в местния парламент обърна внимание върху факта, че ОС с днешното си решение дава само предварително съгласие, което е необходимо на сдружението, за да участва за европейско финансиране.

„Това е важен въпрос, по който трябва всички да бъдем обединени. Проектът е демонстрационен модел, благодарение на който ще се прави индустриално производство на зелен водород. Ние гласуваме предварително съгласие, за да осигурим кандидатстването по този проект. До момента в Европа има 6 водородни долини и погледа на всички инвеститори е насочен към тях. На картата на Югоизточна Европа ще се появи и България като точка, която има водородна долина. Тогава за Стара Загора ще се чуе в цяла Европа. Трябва да изпреварваме събитията, за да живеем по-добре“, каза проф. Иван Върляков от БСП.

Неговото изказване беше подкрепено от кмета Живко Тодоров, който също присъства на извънредната сесия. „ Считам, че това е едно предварително съгласие, с което ще стартираме процедурата по кандидатстване.
Ако се спечели такъв проект, би трябвало сдружението да има проекто-договор с общината по отношение на ползите, които Стара Загора ще има от това производство“, каза кметът.

Коментари към новината

Още новини от Икономика