Новини от област Стара Загора и България

Петте внучки на художника Злати Златев следват пътя на талантливия си дядо

6277 03/09/2022 11:26 Култура Изложби
Петте внучки на художника Злати Златев следват пътя на талантливия си дядо
Автор: Стоян СТРАТИЕВ Автор: Стоян СТРАТИЕВ

Изложба с 49 платна на големия творец беше открита на 2 септември - деня, в който Злати Златев трябваше да отпразнува 80-годишен юбилей

Те са Ива, Мария, Зорница, Деница и Анна – петте внучки на големия художник Злати Златев, когото съдбата внезапно ни отне преди година, се събраха в изложбената зала „Баейр“, за да си спомнят за талантливия си дядо. Всяка една от тях носи в себе си не само гените му, но и част от талантите и харизмата на своя дядо.

Петте пораснали момичета посрещаха с усмивка многобройните колеги и гости на юбилейната изложба на дядо си, подредена точно на 2 септември, защото на тази дата Злати Златев трябваше да я открие лично по случай 80-тия си рожден ден.

„Усмивката беше винаги на лицето на дядо ни и вярваме, че той би се радвал да ни гледа отгоре усмихнати и весели като него“, коментираха наследничките на именития творец.

„Ще го запомня с вечното му веселие и майтапчийския му характер, с изложбите му, за които говореше непрекъснато, какво е нарисувал или какво му е хрумнало да нарисува“, разказа най-голямата от внучките на Злати Златев – 25-годишната Ива Златева. Тя е завършила инженерен дизайн, занимава се активно с интериорен дизайн и е убедена, че дължи своята креативност както на дядо си Злати, така и на баща си художника Георги Златев и на майка си, скулпторът доц. Ани Златева.

Сестрата на Ива – 20-годишната Зорница Златева, явно не случайно е кръстена на дядо си, защото уверено върви по неговите стъпки на художник и вече има своята първа самостоятелна изложба.
„Типична за дядо беше една дума - Свобода.Той обичаше като стане сутрин да отиде до любимото си кафе, да се срещне с любимите си хора, да се качи после в ателието си и да прави това, което обича най-много – да рисува от сутрин до вечер. След което аз му ходех на гости в ателието. Там си говорихме за неговите картини, за моите картини, обсъждахме ги, не винаги бяхме съгласни, ставаха дори скандали, признавам си. После купуваше вечеря, хапвахме, гледахме новини и все намирахме на какво да се посмеем“.

Зорница обаче все още не е решила по кой път окончателно ще поеме. Обича да пробва много неща и в момента освен рисуване учи класическо пеене.

По нещо от характера и творческите заложби на дядо си е взела и всяка от трите дъщери на дъщерята на Злати Златев - Петя Златева Петкова.

Най-голямата Мария Петкова е на 22 години е студент в Софийския университет, където учи астрофизика, метеорология и геофизика. Като малка обаче прекарва дълги часове в рисуване. Сега иска да се занимава с наука, силно се интересува от астрофизика, но смята да се върне и към рисуването.

Сестра й Деница Петкова е на 17 години и смята, че е наследила не толкова таланта му на художник, колкото черти от характера на Злати. „Дядо беше много харизматичен човек, винаги беше душата на компанията и смятам, че точно това качество донякъде съм успяла да взема от него. Също добротата, която той притежаваше, желанието му да помогне на близките и на приятелите си по възможно най-добрия начин“.

Деница учи в езиковата гимназия „Ромен Ролан“ и тази година ще бъде в 11 клас, а после смята да учи право в Софийския университет.

Най-малката внучка на Злати Златев е 12-годишната Анна Петкова. Ани в СУ „Максим Горки“ е също мисли, че е взела от таланта на дядо си. „Имам творческо усещане, но не толкова към рисуването, колкото към способността да създам нещо с ръцете си – някакъв макет или конструкция.“, казва тя. „Дядо имаше голяма креативност и въображение. Измисляше различни начини да създаде картините си. Аз също мога да създавам различни неща“, казва Ани.

Петте внучки на Злати Златев обичат неговите картини и решават да се снимат пред един от последните му проекти, посветен на балерините от Старозагорската опера. Изложбата съдържа 49 негови платна, създадени през различни периоди от живота му. Експозицията е дело на сина му – художника Георги Златев, който ги е подредил в зала „Байер“ с дълбок усет към творчеството на своя баща.

„Шестте платна, наречени „Балет“, баща ми беше подготвил за юбилейната си изложба в Операта. Смяташе да я подреди в средата на декември, всичко беше подготвено. Когато си отиде от този свят намерих в ателието му картини, буквално на стативите, някои недовършени, без подписи на тях. Мисля, че тези неща бяха най-доброто от всичко, което беше правил в последните години. Положих много усилия да ги приведа във вид, за да бъдат показани. Оставих голяма част от нещата така, че да си личи човешкото присъствие – непочистени, със следите и космите от котката му. Да си личи, че този автор е бил жив човек. За мен картините на баща ми от серията „Балет“ са много ценни и сърце не ми дава да ги продавам. Затова мисля да ги даря на операта“, каза Георги Златев.

На откриването на юбилейната изложба присъства и зам.-кметът по културата в Община Стара Загора Милена Желева, която отбеляза колко важно наследство ни оставя с творчеството си Злати Златев.

Милен Алагенски, председател на Представителството на Съюза на българските художници под липите, припомни, че е дадено предложение доц. Злати Златев да получи посмъртно званието „Почетен гражданин“ на Стара Загора. В негова памет по капка вино отляха десетки приятели и колеги на художника.

Коментари към новината

Още новини от Култура